IZVJEŠĆE – Erasmus+ program, Instituto Politecnico de Castelo Branco

Castelo Branco, Portugal

 

     Profesorica Sonja Rajić-Bistrović, pred. kemije posjetila je od 23. do 27. svibnja 2022. Instituto Politecnico de Castelo Branco, Escola Superior Agraria u Portugalu. Čim sletite u Lisabon doživjet ćete toplinu mediteranskog podneblja i ljepotu starog mediteranskog grada Lisabona.

    Podzemnom željeznicom jednostavno je doći s aerodroma do centra Lisabona zvanog Rossio. Nakon razgledavanja centra grada (moguće je uzeti turistički 'yellow bus') nije teško doći istom podzemnom željeznicom do Jardim Zoologico (odnosno Sete Rios) autobusnog kolodvora Lisboa s kojeg kreće autobus za Castelo Branco. Neizvjesno putovanje od 2,5 sata u unutrašnjost Portugala, pomalo nalik na naš blago brežuljkasti kraj oko Križevaca. Vidi se da brinu o pošumljavanju i kultiviranju prirode koja je ovdje zelena i prilično raznolika. Očekujem manji gradić poput Križevaca, ali ostajem iznenađena veličinom i raznolikošću grada Castelo Branco. Vrlo lijep i uredan smještaj u apartmanu kojeg su mi portugalski kolege preporučili. Također, sam grad Castelo Branco iznenađuje ljepotom malih (ali i ogromnih, vrlo bogatih) mediteranskih, uglavnom bijelih kuća i keramikom popločenih dvorišta u kojima dominira stablo limuna ili naranče te grmovi cvjetova strelicija i vrlo posebne sorte pelargonija.

     Ujutro u ponedjeljak možete pješice do International Office-a ulicom s drvoredom palmi,  a onda i naranči, da bi se upoznali i dogovorili o detaljima boravka. Za mene su slijedili zanimljivi susreti s kolegama Jose Coutinho (portugalski kolega koji je bio u Križevcima), Jose Monteiro, Catarina Gavinhos, Paula Riberio i drugi koji su se potrudili oko stručnog vodstva u obilasku njihovih zgrada i vanjskih prostora fakulteta. Bilo je i finih zajedničkih ručkova i večera s portugalskim kolegama te kolegama iz Bosne i Hercegovine i Tunisa. Iskazan je obostrani interes za potpisivanjem međunarodnog Erasmus ugovora s Tunižanima. Nakon izmjene telefonskih brojeva nakon opuštene večere s vrlo gostoljubivim domaćinima Portugalcima u internacionalnom društvu, zaključujemo da smo upravo uspostavili prvi korak te da naše institucije trebaju poduzeti daljnje korake u budućoj međunarodnoj suradnji.

     Najdojmljivije i najzahtjevnije iskustvo bilo je svakako održati predavanja na engleskom jeziku za studente kolege Jose Monteiro-a, profesora na prvoj godini, gdje su se moje kemijsko-ekološke teme dobro uklopile u njihov redovni program. Osim rasne i jezične raznolikosti, zanimljiva je ta potpuno neočekivana dobra interakcija mene, kao njima nepoznatog profesora, i novih studenata ponešto drugačijeg mentaliteta od naših u toj potpuno nepoznatoj sredini. Zaista nezaboravno iskustvo kojeg bih svakom profesoru preporučila jer nakon ovakvog iskustva se ne ostaje isti! Korak je to u smislu osobnog, ali i profesionalnog razvoja, vrlo motivirajućeg i ispunjavajućeg.

     Također su dragocjeni novi kontakti s kolegama na drugom kraju Europe, jer oni imaju vrlo slične probleme ili ograničenja kao i mi, ali i slične prioritete, ciljeve. Zaključak je da smo vrlo podržavajuće i motivirajuće djelovali jedni na druge, te da smo vrlo dobrodošli za daljnju suradnju.

Pošto je naša institucija u fazi osnivanja novog studijskog programa – Održivo upravljanje lancima opskrbe hranom, portugalski kolege su nam rado ustupili popis analiza koje oni rade na uzorcima hrane, uključujući i nezavisno određivanje organoleptičkih svojstava namirnica, koju provodi odabrana komisija. Na primjer, uzorke hrane analizira osmeročlana komisija koji su kod profesorice kemije osposobljeni za degustacije i određivanje organoleptičkih svojstava hrane, kao i vođenja bilješki o istima. Sve je to potrebno zbog vanjskog audita ako se bavimo ocjenom kvalitete prehrambenih proizvoda, odnosno analize živežnih namirnica. Dakako, oni su nam tu spremni pomoći u našim početcima savjetima i konkretnim postupcima.

     Vrlo je motivirajući i primjer portugalskih kolega koji su velikim entuzijazmom uredili i prenamijenili (proces je započeo prije oko 20 godina) vrlo devastirani okoliš fakulteta, koje je djelomično služilo kao pravo odlagalište otpada. Tamo je danas, uz pomoć sredstava vlade, nakon petnaestak godina prekrasan arboretum i prostor za agrikulturu za potrebe fakulteta (polja i farma životinja), ali i područje u kojem pojedine udruge imaju svoj prostor, npr. Udruga za oporavak divljih životinja (najčešće velikih ptica) nastradalih u prirodi.

     Dobri portugalski primjeri potiču i nas na razmišljanje i realizaciju novih ideja o modernizaciji našeg učilišta. Za sad je ostvarena dobra suradnja između dvaju učilišta.  Nadamo se da ćemo daljnjom uspješnom suradnjom kolega i studenata iz naših obiju institucija ostvariti zajednički cilj razvoja i održivog napretka u budućnosti.

Sonja Rajić-Bistrović, mag. educ. chem, pred.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.