VGUK NA DANU POLJA U MURSKOM SREDIŠĆU

U ponedjeljak, 20. lipnja 2022. održani su u Murskom Središću demonstracijski pokusi pod nazivom „Inovativne metode u provedbi gnojidbe i izboru sortimenata kod pšenice, ječma i kukuruza te primjena mikorize na pšenici i kukuruzu“ (Mjera 1.2.). Pokuse organizira Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (Ministarstvo poljoprivrede), a provođeni su kod  dva vlasnika, Zvonimira Babića (OPG Babić Zvonimir) i Alena Šopara („Konzerviranje voća i povrća „Šopar“).

Voditeljica pokusa, Suzana Pajić, dipl. ing., viši stručni savjetnik za Ratarstvo, prvo je pozdravila sve prisutne te objasnila cilj pokusa. Kako bi se bolje interpretiralo stanje usjeva, na početku je predstavljena količina oborina od 1. listopada 2021. do 15. lipnja 2022. Zatim su objašnjeni pokusi te pokazane razlike nastale različitim tretiranjima. Na „OPG Babić Zvonimir“ ispituje se utjecaj mikorize na različite hibride kukuruza, a na površinama tvrtke „Konzerviranje voća i povrća „Šopar“ pokazan je sortni pokus pšenice, pokus pšenice s primjenom mikorize i kukuruz sijan u malč..

Osim navedenih pokusa, okupljenima, kojih je bilo prilično puno, su se predstavile sjemenarske kuće koje rade na području Hrvatske.

Iz Učilišta su na ovom događaju bili dr. sc. Marcela Andreata-Koren i student specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda, Ivan Lukačić, bacc. ing. agr. Na sam događaj nas je pozvao mladi Leon Šopar, veliki zaljubljenik u poljoprivredu i od jeseni student našeg Učilišta. Imali smo prilike upoznati cijelu obitelj Šopar čiji članovi ne samo da vrijedno rade u poljoprivredi, nego i idu korak dalje, uvode inovacije u poljoprivredu, čemu su dokaz i ova istraživanja koja provode na svojim površinama.

Dodatno je uljepšalo cijeli događaj to što je od prisutnih čak 15 osoba završilo studij na našem Učilištu. Danas su to uspješni poljoprivredni proizvođači u Međimurju ili djelatnici raznih sjemenarskih kuća koje možete sresti vrlo često na „terenu“.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.