Profesor Dragutin Kamenjak, dipl. ing. agr. i njegova asistentica Iva Šikač, mag. ing. agr. proveli su četiri edukativna dana u razdoblju od 21.06.2022.-24.06.2022. u sklopu studijskog putovanja po vinskoj regiji Piedmont u Italiji. Posjet je organiziran u sklopu programa suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., prekogranične vinske ceste 2.

Piedmont je regija smještena u sjeverozapadnom dijelu Italije. Regija vina, prvenstveno Nebbiola, ali i Barbere, Dolcetta, Moscata, Cortese-a i mnogih drugih. Prvi dan posjeta bio je rezerviran za obilazak grada Asti u kojem smo bili i smješteni. U središtu Astija se nalazi prekrasna katedrala Santa Maria Assunta. Asti je značajno središte industrije i proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i vina (Asti spumante, pjenušavo vino). Drugi dan, nakon sastanka s mađarskom grupom, krenuli smo u obilazak vinarija u podregiji Barolo. Prva na redu bila je Cantina Borgogno, najstarija vinarija koja je smještena u centru Barola, a osnovana je 1761. godine. Nakon obilaska povijesnih podruma i modernog dijela vinarije te priče o nastanku i samoj proizvodnji, uslijedila je degustacija njihovih vina na panoramskoj terasi. Vinarija je 2019. godine dobila ekološki certifikat. Zatim je organiziran obilazak vinskog muzeja Barolo koji je smješten u povijesnom dvorcu. U dvorcu je prikazan odnos čovjeka i vina još od davnih vremena, a sve to na poetski i moderan način. Sljedeća vinarija koju smo posjetili bila je Cascina Boschetti Gomba koja se nalazi na vrhu istoimenog brda. Pogled koji se pruža s njihove terase za degustaciju oduzima dah. Zaista se može uživati u prekrasnom pogledu na brežuljke Langa i poneke dvorce u okolici Barola te vinograde koji su rasprostranjeni po cijeloj regiji. U ovoj vinariji kušali smo pjenušavo vino autohtone sorte Arneis koje je ugodno iznenadilo, a isto tako i njihov čuveni Barolo D.O.C.G. Reserva po kojemu sama regija nosi ime.

Sljedeći dan u rasporedu je bio obilazak tri vinarije. Prva od njih bila je Tre Secoli, što u prijevodu znači tri stoljeća. U Tre Secoli sjedinjene su dvije velike vinske zadruge: Cantina di Mombaruzzo i Cantina di Ricaldone. Cantina di Mombaruzzo, sa svojim povijesnim podrumima koji datiraju iz 1887. godine, nalazi se na dnu doline, okružena priznatim vinogradima pod zaštitom UNESCO-a. Idealno mjesto za uzgoj najboljih vinograda s grožđem Barbera, crnim vinima koja dozrijevaju i oplemenjuju se u velikim hrastovim bačvama i barriqueima. Vinarija Ricaldone nalazi se uz brdo Ricaldone. S panoramskih terasa dominira krajolik vinograda. Moscato Bianco najpoznatija je bijela sorta ove regije i vrlo važna za samu vinariju koja od nje proizvodi vina različitih stilova. Bosca Spumante bila je sljedeća vinarija koju smo posjetili i ostali oduševljeni. Sam podrum i proizvodnja ove vinarije smješteni su u podnožju katedrale i samim time cijela priča dobiva svoju posebnost. Naime, od 2014. godine podrumski prostor u kojem se nalazi proizvodnja pod zaštitom je UNESCO-a kao svjetska kulturna baština. Sadašnji vlasnici vinarije šesta su generacija koja njeguje i održava proizvodnju i kulturno naslijeđe od 1831. godine. Ova vinarija proizvodi isključivo pjenušava vina i to tradicionalnom i Charmat metodom. Nakon obilaska uslijedila je degustacija. Posljednja vinarija koju smo posjetili bila je Forteto della Luja. Vinarija je smještena na 550 m nadmorske visine u malom selu Loazollo. Vlasnik vinarije Giovanni izrazito je posvećen ekološkom načinu života, razmišljanja i proizvodnje vina. U ovoj vinariji imali smo priliku kušati Moscato Secco, odnosni suhi muškat, što spada u vrlo rijetke slučajeve (svega 1%) kada se ova sorta ovako proizvede. Bez obzira na to, vina su uistinu vrhunska, što dokazuju i brojne medalje osvojene na velikim svjetskim natjecanjima vina. Osim obilaska vinarija i degustacije vrhunskih vina regije Piedmont, imali smo priliku kušati i razne gastronomske specijalitete po kojima je Italija poznata, poput tjestenina, pizza, mesnih jela i  laganih deserata.

Stečeni su novi kontakti, kako s mađarskim kolegama, tako i s talijanskim te se nadamo pozitivnoj suradnji u budućnosti.

                                                                                                                                     Iva Šikač, mag. ing. agr.     

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.