Na VGUK održana demonstracijska aktivnost: Reducirana i konzervacijska obrada tla

 

Na površinama VGUK održana je demonstracijska aktivnost koja je na jednom mjestu okupila predstavnike Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Ministarstva poljoprivrede, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i napredne poljoprivredne proizvođače!

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede/ Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede/ mr. sc. Tatjana Međimurec i Slavko Kopilović, dipl ing., održali su demonstracijsku aktivnost pod nazivom: Reducirana i konzervacijska obrada tla. Demonstracijska aktivnost odvija se u sklopu mjere 01 - Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja (Program Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za 2014.-2020. Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja).

Prisutnim poljoprivrednim proizvođačima predstavljeni su rezultati istraživanja na projektu "Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla" (Hrvatska zaklada za znanost, projekt - ACTIVE soil/IP-2020-02-2647), projekta čiji je voditelj prof. dr.sc. Danijel Jug s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Na projektu su suradnici i nastavnici s našeg Učilišta.

Uvodno se prisutnima obratila stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede Tatjana Međimurec koja je zahvalila Visokom gospodarskom učilištu i voditelju projekta prof. Danijelu Jugu s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku što su omogućili da se održi demonstracijska aktivnost baš na ovom pokusu, koji se provodi već drugu godinu.

Zatim se skupu obratila dekanica Učilišta, dr. sc. Marcela Andreata-Koren izražavajući zadovoljstvo dolaskom poljoprivrednika i stručnjaka u najstariju obrazovnu instituciju u poljoprivredi u Hrvatskoj i šire, koja djeluje od 1860. godine.

-“Duga je to tradicija, a mi se trudimo nastaviti ju, ići naprijed, prepoznavati probleme i sudjelovati u njihovom rješavanju. Tako postoje i problemi degradacije tala pod utjecajem različitih čimbenika. Stoga trebamo djelovati, čuvati tlo za nas i buduće naraštaje. Sigurno će i ovaj projekt doprinijeti tome. Drago nam je što naši studenti imaju priliku naučiti iz prve ruke koji su suvremeni trendovi u poljoprivredi, direktno sudjelujući u svemu. Po učenju kroz praksu smo prepoznatljivi i nadam se da će nas prepoznavati i u budućnosti.

Dekanica je posebno pozdravila poljoprivrednike navodeći da se zbog njih, a naravno i studenata koji će jednog dana također biti poljoprivrednici, ovakvi projekti i istraživanja i rade, kako bi svi zajedno doprinijeli očuvanju onoga što imamo.

Zatim je predstavljena eksperimentalna površina. Bila je to učionica na otvorenom s brojnim upitima zainteresiranih poljoprivrednika. Nakon razgledavanja pokusa, dr. sc. Danijel Jug održao je predavanja na temu: Konzervacijska obrada tla kao temelj održive biljne proizvodnje – teoretski i praktični aspekti te: Prezentacija eksperimentalne površine i rezultata istraživanja HRZZ projekta "Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla".

Bilo je to nadasve korisno događanje, a nama je dodatno drago jer je i na ovom događanju bilo naših završenih studenata koji rade, i to uspješno, u poljoprivredi.

 

 

 

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.