TERENSKA NASTAVA „BILOGORSKI TURISTIČKI PUT“

 

 

Dana 09.07.2022. redovni i izvanredni studenti II. godine Preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda -  usmjerenja Menadžment u poljoprivredi, te izvanredni studenti I. godine posjetili su općinu Veliko Trojstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U okviru izvedbenog plana nastave iz izbornog kolegija Ruralni turizam, terensku nastavu organizirali su dr.sc. Sandra Kantar, dr.sc. Kristina Svržnjak i dr.sc. Silvije Jerčinović, te su se tom prilikom zajedno sa studentima upoznali s radom Općine, prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom.

Najprije nas je srdačno dočekao načelnik Općine Veliko Trojstvo i naš student, gospodin Marko Kutanjac,  i upoznao nas je s radom i planovima Općine. Pogledali smo promotivni video u kojem smo vidjeli turističke sadržaje i vrijednost ruralnog turizma ovog područja, od kojih nam je najposebniji bio željeznički tunel, jedini u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske, u selu Paulovac, općina Veliko Trojstvo.

Kako načelnik daje veliku pažnju razvoju i proširenju kapaciteta ruralnog turizma zajedno s Turističkom zajednicom Bilogora – Bjelovar, na naše veliko zadovoljstvo proveo nas je Bilogorskim turističkim putem koji je obuhvaćao obilazak Etno parka Veliko Trojstvo, OPG Bačak Jasmina, OPG Jalžabetić, Romsku kuću, izletište Vrata Bilogore, Planinarski dom Kamenitovac i vidikovac Bilogorski čardak.

Etno park Veliko Trojstvo

S velikim osmjehom, punog srca i dugogodišnjeg iskustva, u Etno parku nas je dočekala gospođa Gordana Marta Matuci, koja je,  kako doznajemo,  ponajbolja živuća poznavateljica bilogorske tradicijske kulture i čuvarica izvornih bilogorskih pjesama i plesova. Gospođa Gordana je zajedno sa suprugom Jurjem kroz desetljeća prikupljala i vodila zbirku tradicijskih predmeta u Etno parku. Objavila je četiri autorske knjige i vodila je umjetnička kulturna društva.

Etno park je tradicijski prikaz graditeljstva (hiža, štagalj, ambar, krušna peć, kukuruzana) i  zajedno s postavljenom etno zbirkom koja sadrži mnoštvo eksponata koji vjerno prikazuju život, kulturu i običaje iz prošlosti, predstavlja značajnu kulturnu vrijednost tog kraja.

OPG Bačak Jasmina

Nakon razgleda velike zbirke iz prošlosti, reda pjesme i demonstriranja kovrtnja (kruha-autohtono jelo), malo smo ogladnjeli i uputili se prema OPG-u Jasmine Bačak koja nas je toplo dočekala i počastila degustacijom domaćih proizvoda. Naime, OPG Bačak se bavi proizvodnjom domaćih zimnica, sokova, džemova, povrća, te čajeva i kompota od aronije. Kako saznajemo, zimnice su bez konzervansa i rađene su po starom tradicijskom receptu. Oduševljeni smo bili sa svim bojama i čarima raznih delicija, a najviše su nas oduševili ukiseljeni žuti patišoni. OPG Bačak je uz pomoć sredstava za ruralni turizam Općine i Turističke zajednice otvorilo svoju kušaonicu s prekrasnim ambijentom za degustaciju domaćih proizvoda i proizvodnim pogonom za preradu.

OPG Jalžabetić – farma alpaka

Osvježeni, siti i željni novih destinacija i učenja, posjetili smo razigranu farmu s alpakama koje su stigle iz Perua. Mr. sc. Dejan Jalžabetić nam je ispričao doživljaje o nabavci i uzgoju ovih prekrasnih vunenih stvorenja iz porodice deva. Saznali smo da dvobojne alpake postižu veće cijene od jednobojnih i da ih ima u 22 različite boje. Toliko smo se svidjeli alpakama da nas nisu popljuvale, kao što inače to čine, te su nas u grupici lijepo ispratile. Kako se OPG Jalžabetić jedini na području Republike Hrvatske bavi uzgojem alpaka, bilježi veliku posjećenost zainteresiranih turista. Vizija budućeg razvoja OPG-a  je proizvodnja šalova i kapa od vune alpake. Saznali smo da bi jedan šal ili kapa koštao oko 1000 eura, jer je vuna kvalitetnija i od merino vune i od kašmira. Želimo svu sreću vrijednoj obitelji.

Romska kuća u Maglenči

Jedna sasvim drugačija i neobičnija priča nam je ispričana na turističko-kulturnom objektu Romska etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, gdje nas je dočekao gospodin Đurđević. Pri gradnji romske etno-kuće vidjeli smo da se pomno pazilo na svaki detalj. Na ulazu u imanje nalazi se simboličan putokaz na kojem se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem, a sam ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce izlazi. Ispred ulaza je i stablo jabuke kao simbol plodnosti i blagostanja u obitelji. Romska kuća se nalazi u selu Maglenča i nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nedovoljno poznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili prepoznatljivi, s mogućnošću prezentacije izvornih romskih jela i pića obližnjih OPG-ova. Gospodin Đurđević nas je počastio proizvodima od lavande koje uzgajaju na posjedu. Ako želite saznati još mnoge legende, mitove i druge činjenice o Romima, svakako je ovo najoriginalnija destinacija za turistički izlet. Moramo napomenuti da je i Romska kuća dobila Suncokret ruralnog turizma.

Izletište Vrata Bilogore

I naravno, vrijeme je ručka. Dan je sunčan, s malim daškom vjetra i ugodne temperature. Ovaj put smo se smjestili na OPG Mihoci, u ugostiteljskom objektu s vinskim podrumom starim više od150 godina. Obitelj Mihoci nas je dočekala s ručkom koji je bio pripremljen na tradicionalan način s daškom suvremenog. Namirnice su proizvedene na seoskim gospodarstvima u okolici, što govori o odličnoj suradnji izletišta s lokalnim OPG-ovima. Domaći kruh i deserti su bili ruku djelo domaćina. Objekt je uređen s rustikalnim i tradicionalnim detaljima, a pogled se pruža do Kalnika - da, da, dobro sam rekla. Topla preporuka.

Planinarski dom Kamenitovac

U samoj blizini OPG-a Mihoci nalazi se ovaj prekrasni Planinarski dom koji se smjestio na hrptu pitomog brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče. Prekrasan vidik pruža se na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje. Željni osvježenja, smjestili smo se na vanjsku terasu u debelu hladovinu i uživali u zelenom pogledu s vjetrićem u kosi i duši. Mir.

Planinarski dom nudi izbor različitih jelovnika, rođendanskih i ostalih obiteljskih proslava. U sklopu planinarskog doma nalazi se dječje igralište (mame, možete odmoriti) i velik broj sjedećih vanjskih i unutarnjih mjesta.

Vidikovac Bilogorski čardak iznad Velikog Trojstva

Vidikovac je izgrađen po uzoru na nekadašnje drvene osmatračnice u srednjem vijeku. Nalazi se na Borovom brijegu nasuprot Planinarskog doma Kamenitovac, ima četiri povezane platforme, a pogled se pruža na bilogorske brežuljke, Kalnik i Zagrebačku goru. Uz vidikovac je napravljeno dječje igralište te odmorište za konje na Bilogorskoj konjičkoj stazi. Ovo mjesto je vrlo posjećeno zbog brojnih događanja koja se odvijaju kroz godinu. Jedno od najvećih je „Proljeće na Bilogori“ gdje uz paljenje krijesova za Jurjevo ili Đurđevo manifestacija završava blagoslovom konja.  Moram napomenuti da je vidikovac obnovljen sredstvima Europske unije iz Programa ruralnog razvoja.

Bilogora je pitomi kraj koji obiluje hrastovim i bukovim šumama, voćnjacima, prostranim livadama i plodnim poljima, ravnicama i brežuljcima s prekrasnim vinogradima.  U Bilogori se možete baviti jahanjem, lovom, ribolovom, biciklizmom, planinarenjem, motocrossom ili pak zmajem poletjeti u visine. Uz bogatu vinsku cestu i Bilogorski turistički put moći ćete otkriti razne OPG-ove, vinarije, biciklističke i pješačke staze, sudjelovati u raznim zabavnim i kulturnim manifestacijama, a u blizini možete posjetiti lječilišta i toplice, razne galerije, muzeje, dvorce i utvrde.

Uz ovakve ljepote, tradiciju, suradnju sa 17 udruga i veliku podršku načelnika Marka Kutanjca i Turističke zajednice Bilogora Bjelovar, otvaraju se velika vrata za još snažniji razvoj turističkih središta, ruralnog turizma i OPG-a, a i same Općine Veliko Trojstvo.

Ovom prilikom zahvaljujemo načelniku Općine Veliko Trojstvo i ujedno našem kolegi studentu, na gostoprimstvu.

 Izvješće pripremila:

            Biljana Došlović, izvanredna studentica II. god., smjer Menadžment u poljoprivredi

Fotografije:

Marija Kaleb, izvanredna studentica II. god., smjer: Menadžment u poljoprivredi

                                                                                              

Brošuru o Bilogorskom turističkom putu možete preuzeti ovdje: http://www.tzbbz.hr/images/dokumenti/1708/brosura-bilogorski-turisticki-put.pdf

 

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.