KREATIVNI KAMP –  GASTROTOP PROJEKT

U sklopu projekta Gastrotop, redovite studentice treće godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, Valentina Drakšić, Mihaela Košec, Elena Lenard i Marijana Pleš te redoviti student prve godine istog studija Timon Fabijanec, sudjelovali su od 14. - 17. 09. 2022. u kreativnom kampu. Domaćin ovog događanja je partnersko MATE -  Poljoprivredno sveučilište u Kapošvaru, Mađarska.  

Prvog dana studenti su posjetili Krišna-selo koje je izolirano u svim segmentima od ostatka države. Stanovnici ovog neobičnog sela (jedinog takve vrste u EU) imaju svoju poljoprivrednu proizvodnju i u većini namirnica su samodostatni. Također imaju i farmu krava, no zbog strogih pravila svoje vjere, sve što proizvedu, a da nije dozvoljeno koristiti u njihovoj prehrani, prodaju i na taj način pune zajedničku blagajnu. Svi stanovnici sela, njih 150, su zaposleni u selu i predani su radu za zajednicu i svoju vjeru koja nalaže strogo vegansku prehranu. Sljedeća stanica bila je okrjepa u jednom od najboljih restorana u Mađarskoj - Kistucsok restoran u mjestu Balatonszemes na jezeru Balaton. Tamo su naši studenti mogli isprobati nesvakidašnja jela s veganskoga menija i iskusiti kako i takva hrana može biti pripremljena na ukusan način. Dan je završio posjetom  hotelu Azur u Siofoku gdje su saznali da kvaliteta hrane, u ovom slučaju hrana bez glutena, laktoze i aditiva, uvelike ovisi o cijeni koju ste spremni platiti za svoj obrok.

Drugog dana studenti su posjetili hotel Kardosfa u mjestu Zselickisfalud, u šumskom perivoju gdje gosti mogu kušati hranu koja ne sadrži nikakve alergene. Zanimljivo je istaknuti da cijena takvih obroka nije znatno skuplja od uobičajene hrane. Nedaleko u šumi smješten je objekt Togazda Safari Hunting Lodge na predivnim ribnjacima. Na predavanju koje je tamo održano, studentima je istaknuta važnost i prednost konzumacije ribe i lokalnih proizvoda. Stoga se i ručak sastojao od tih proizvoda i jela: juha od fazana, pohani šaran i modificirani kolač od sira. Uslijedila je duga vožnja do Takler kurije, gdje je smještena vinarija s poznatim vinom „Bikova krv“ koje je proglašeno za vino namijenjeno mađarskom parlamentu ove godine. Također, u ponudi jela uspješno kombiniraju namirnice prema osjetljivim skupinama konzumenata. 

Naredna dva dana protekla su u pohađanju predavanja koja su održali znanstvenici, proizvođači, stručnjaci, distributeri i  marketinški stručnjaci na temu hrane bez glutena i laktoze. Svi su predstavili svoj pogled na takav način života i poslovanja. Nakon ukupno odslušanih 7 predavanja,  studenti su dobili i projektni zadatak. U zadatku su mogli predstaviti jedno od posjećenih mjesta, postojeće i zanimljivo poduzeće ili osmisliti svoje vlastito poduzeće. U sva tri slučaja bilo je potrebno objasniti razvojnu strategiju i strategiju poboljšanja poduzeća. Naši studenti su predstavili domaći projekt „Zdravo Križevci“ te su predložili da se projekt proširi na razinu Koprivničko-križevačke županije i primijeni na nacionalnoj razini.  Također, studenti su predstavili marketinške i komunikacijske strategije temeljene na društvenim mrežama, influencerima, plaćenim reklamama i oglasima te širokom asortimanu proizvoda i pakiranja. Mađarski studenti su predstavili poduzetničke ideje u obliku  slastičarnice u kojoj se  poslužuju jela bez glutena i laktoze, te poduzetničku ideju: restoran u kojem se poslužuju sve skupine jela, od nacionalnih specijaliteta iz raznih dijelova svijeta do „free from“ hrane. Treća skupina studenata je predložila izmjene u ponudi jela i ostala poboljšanja za već posjećeni restoran Kistucsok. Svi studenti su bili nagrađeni za svoj trud i rad prigodnim poklonima.

Ovim putem studenti izražavaju zahvalnost profesorima Silviju Jerčinoviću, Kristini Svržnjak i Sandri Kantar na ukazanom povjerenju i divnom društvu. Zahvaljuju se  organizatorima, voditeljima kreativnog kampa i domaćinima u hotelu na gostoprimstvu te prevoditeljima Tamašu i Katalini.

Izvješće napisala:

Marijana Pleš, III.god., smjer Menadžment u poljoprivredi

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija_2 Fotogalerija_2 Fotogalerija_2

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.