Brendiranje autohtone sorte Kleščec - Dragutin Kamenjak, dipl. ing., v. pred., VGUK

U okviru projekta ”Cross-border wine routes 2” održan je sastanak na temu brendiranja vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós na kojemu su sudjelovali hrvatski i mađarski stručnjaci s područja vinogradarstva i vinarstva, turizma i brendiranja.

Glavni cilj ovog projekta, koji je započeo 01.09.2020., završava 31.12.2022., je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

O brendiranju sorte Kleščec govorio je profesor Dragutin Kamenjak, viši predavač na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, koji je vodio projekt revitalizacije sorte Kleščec kroz dvije faze.

Prva faza započeta je 2004. godine, kada je provedena inventarizacija sorte, nakon čega je uslijedilo umnožavanje loznih cijepova u Mađarskoj te sadnja novih vinograda na različitim položajima Koprivničko-križevačke županije. U razdoblju između dvije faze projekta (od 2009. do 2013. godine) izvršeno je umnožavanje uočenih najboljih trsova, sadnja 1200 trsova, provedba masovne selekcije te odabir 300 najboljih trseva (klonskih kandidata).

Druga faza započela je 2013. godine, kada su provedeni virološki testovi klonskih kandidata Kleščeca na Institutu Sveučilišta Geisenheim u Njemačkoj sa svrhom proizvodnje predbaznog materijala. Uz to, proveden je segment genetičke analize sorte Kleščec za dokazivanje identiteta sorte. Provedena je i provjera sinonima i genetskih srodnika s drugim domaćim, kao i introduciranim sortama vinove loze. Dobiveni rezultati ukazali su da je Kleščec bijela autohtona sorta koja se danas uzgaja jedino na području Kalničkog vinogorja. Uslijedila je analiza čiji su rezultati potvrdili postojanje unutarsortne varijabilnosti kod sorte Kleščec, što opravdava provedbu klonske selekcije sorte. U rasadniku Ratarna 2015. godine posađeno je prvih 537 loznih cijepova 20 klonskih kandidata, a 2016. godine novih 157 loznih cijepova 20 klonskih kandidata. Danas se provodi subvencionirana proizvodnja certificiranih loznih cijepova sorte Kleščec – do 2021. godine proizvedeno je 30.000 certificiranih loznih cijepova sorte Kleščec.

Sudionicima sastanka obratio se i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn koji je izrazio potporu daljnjim aktivnostima vezanima uz podizanje prepoznatljivosti vinskih cesta te ulaganjima u brendiranje autohtone sorte Kleščec kao proizvoda Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec.

Izvor: križevci.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.