Suradnja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci na izradi završnog rada

„Ispitivanje morfoloških i kulinarskih svojstava odabranih sorata krumpira (Solanum tuberosum L.)“ naslov je teme završnog rada Melanije Dreven, redovite studentice  III. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjera Bilinogojstvo, vođene pod mentorstvom dr. sc. Dijane Horvat. Istraživački dio ispitivanja morfoloških svojstava 13 sorata krumpira proveden je na gospodarstvu studentice. Trebalo je ispitati kulinarska svojstva uzgajanih sorata krumpira. Kako to izvesti, postavilo se pitanje i došlo se na najbolju moguću ideju. U Križevcima je Srednja škola „Ivan Seljanec“ u kojoj se obrazuju budući kuhari. Na obostrano zadovoljstvo postignut je dogovor o suradnji. Mladi budući kuhari, učenici 3. (završnog) razreda, prema dogovoru i pod nadzorom svojeg nastavnika kulinarskih predmeta, pripremili su osam različitih jela od krumpira. Svako jelo je rađeno od tri ili četiri sorte krumpira. Bilo je tu posla: pranja, guljenja, rezanja, kuhanja, pečenja, ukrašavanja ….  Vrijedne ruke budućih kuhara pripremile su pirjani krumpir, pire, krumpir salatu, krokete, juhu od krumpira, popečke, prženi i pečeni krumpir. Sve su lijepo postavili na stol za kušanje i dekorirali. Zatim je uslijedio čin kušanja i ocjenjivanja. Kušači su bili djelatnici Učilišta i sami učenici sa svojim nastavnikom. Kakve su ocjene dobile pojedine sorte, vidjet će se u završnom radu studentice. Uglavnom, sve je bilo „prefino“ i lijepo složeno.

Zahvaljujemo Srednjoj školi ,,Ivan Seljanec˝, nastavniku Mišelu Doskočilu i učenicima kuharima na volji za suradnjom, radu, a napose na rezultatima njihova rada, raznim vrstama vrlo ukusnih jela od krumpira.

Izuzetno nam je drago što je jedna slučajno rođena ideja ukazala na mogućnost ove, ali i otvorila put za buduću suradnju.

Zahvaljujemo i veselimo se budućim suradnjama.

Izvješće pripremile:

Melanija Dreven, redovita studentica III. god., smjer Bilinogojstvo

Sara Bošnjak, bacc. ing. agr., djelatnica VGUK

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.