VGUK na 1. Poljoprivrednom sajmu Agrofest

Na 1. Poljoprivrednom sajmu Agrofest u Marčanu, u Srednjoj školi Arboretum Opeka bile su, kao predstavnice VGUK, dr. sc. Marcela Andreata-Koren, dr. sc. Dijana Horvat, Sara Bošnjak, bacc. ing. agr. i Lucija Nežak, struč. spec. ing. agr.

Predstavili smo naše djelatnosti, prvenstveno visoko obrazovanje. Sudjelovali smo na nekoliko okruglih stolova.

Poljoprivredni sajam Agrofest održava se u sklopu EU projekta "Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi" Srednja škola Arboretum Opeka.

Tijekom dva dana posjetitelji su imali priliku vidjeti 40-ak izlagača iz Varaždinske i susjednih županija. Izloženi su traktori i poljoprivredna mehanizacija s opremom i repromaterijalima u poljoprivredi, a predstavljaju se OPG-ovi te eko proizvođači s vlastitom voćarskom, povrćarskom, vinarskom i pčelarskom proizvodnjom. Na štandovima proizvođača cvijeća, ukrasnog i aromatičnog bilja izloženo je tradicionalno bilje te novi kultivari i varijeteti.

Zadovoljstvo zbog truda domaćina i lijepog vremena dodatno je uvećano zbog mladih, zaposlenih ljudi, koje smo sreli, a studirali su na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Mi smo tamo bili da predstavimo Učilište, a tko su oni i što su radili na ovom sajmu, pročitajte u nastavku.

Jedni rade u Srednjoj školi Arboretum Opeka, domaćinu ovog sajma, ili u drugoj srednjoj školi. Drugi su došli predstaviti svoje OPG-ove ili rade u raznim tvrtkama povezanim s poljoprivredom.

Matija Žmegač, mag. ing. agr., nekadašnji učenik ove srednje škole, danas je u istoj školi Voditelj praktične nastave. Matija je završio kao redoviti student preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Bilinogojstvo na VGUK, zatim je nastavio studirati na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku na diplomskom studiju.

Nikola Mudri, mag. ing. agr., također učenik ove srednje škole, na VGUK-u je, kao redoviti student, također diplomirao na usmjerenju Bilinogojstvo te nastavio u istom području na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Na ovoj školi zaposlen je u svojstvu voditelja rasadnika.  

Josip Gmižić, mag ing. agr., bio je izvanredni student na usmjerenju Bilinogojstvo, zatim je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu završio diplomski studij. Sada je pred obranom doktorata, a u ovoj školi nastavnik je poljoprivredne skupine predmeta.

Ivana Havaić Marković, struč. spec. oec. radi u srednjoj školi Ludbreg kao nastavnik poljoprivredne skupine predmeta. U Križevcima je bila redoviti student na preddiplomskoj razini (usmjerenje Bilinogojstvo) i izvanredni student na diplomskoj razini, na studiju Menadžment u poljoprivredi.

Veronika Težak, bacc. ing. agr. i Ivica Težak, bacc. ing. agr., brat i sestra koji su oboje završili usmjerenje Bilinogojstvo na VGUK. Veronika upravo nastavlja diplomski studij u Osijeku, a Ivica je pred završetkom diplomskog studija, Menadžment u poljoprivredi, u Križevcima. Na sajmu su predstavljali svoj OPG koji se bavi uzgojem cvijeća (OPG Težak).

Josip Borak, struč. spec. ing. agr. u Križevcima je bio redoviti student na preddiplomskoj razini (usmjerenje Bilinogojstvo) i izvanredni student na diplomskoj razini, na studiju Poljoprivreda, Održiva i ekološka poljoprivreda. Vlasnik je tvrtke Agrodata d.o.o. koja se bavi analizom tla, vode i vina.

Tomislav Zrinski, bacc. ing. agr. – završio je kao izvanredni student preddiplomski studij na usmjerenju Bilinogojstvo. Zaposlen je u tvrtki Agrimatco d.o.o. koja se bavi distribucijom sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja u ekološkoj proizvodnji. Tomislav je stručni savjetnik za sjeme povrća, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja za područje SJZ Hrvatske. I nije jedini u ovoj tvrtki savjetnik koji je završio studij na VGUK!

Uglavnom, kamo god dođemo, susrećemo naše završene studente koji rade u struci, kao vlasnici ili članovi OPG-ova, u raznim tvrtkama koje imaju izravnu ili neizravnu vezu s poljoprivredom, ali rade i u drugim djelatnostima u kojima su vrlo uspješni. Vrlo smo ponosni!

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.