VGUK na 18. državnom natjecanju u oranju

U subotu, 8. listopada 2022. godine 27 orača,  14 u kategoriji plugova ravnjaka i 13 u kategoriji plugova premetnjaka, iz 14 županija odmjerilo je snage u oranju.

Natjecanje su organizirali Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Prelog i Ministarstvo poljoprivrede, a odvijalo se u Prelogu.

Otvorenju su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predstavnici Grada Preloga i Međimurske županije, dekanica Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, Siniša Hrgović, dopredsjednik HUONO-a te predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni.

Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije i natjecatelje i njihovo oranje ocjenjuju certificirani suci. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac.

I VGUK ima suca, to je naš djelatnik Tomislav Berend koji je sudio i na ovom natjecanju..

Rezultati natjecanja:

Kategorija plugova ravnjaka:

1. Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije

2. Mihael Sklizović iz Osječko-baranjske županije

3. Željko Goldašić iz Karlovačke županije.

Kategorija plugova premetnjaka:

1. Zoran Piskać iz Bjelovarsko-bilogorske županije

2. Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije

3. Matej Vuksanović iz Brodsko-posavske županije.

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija.

Najmlađi orač bio je David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske županije. David je osvojio 4. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, a svega mu je 16 godina.

Čestitamo pobjednicima, ali i Bernardu Matijeviću, našem završenom studentu preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Menadžment u poljoprivredi. Bernard je nastupao za svoju županiju, Međimursku, osvojivši 9. mjesto.u kategoriji plugova premetnjaka.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.