SUDIONICI MEĐUNARODNOG ZNANSTVENOG SKUPA POSJETILI UČILIŠTE

Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za istraživanje odnosa Hrvatske i europskog jugoistoka u povijesnoj perspektivi HAZU i Hrvatsko-bugarsko društvo u suradnji s Institutom za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti organizirali su u Zagrebu međunarodni znanstveni skup „Hrvati i Bugari. Diplomacija, politika, kultura i znanost. Znanstveni skup povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bugarske i Republike Hrvatske, te 25. obljetnice uspostave znanstvene suradnje između Bugarske akademije znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti“.

Trodnevni skup održan je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 28. do 30. rujna 2022., a sudionici su posljednjeg dana posjetili Križevce i razgledali kulturne znamenitosti.

S gostima iz Bugarske u Križevcima su bili i voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački rad HAZU Koprivničko-križevačke županije sa sjedištem u Križevcima, akademik dr. sc. Franjo Tomić i upravitelj Zavoda dr. sc. Ivan Peklić.

Sudionici skupa izrazili su želju posjetiti kolijevku poljoprivrednog školstva u Hrvatskoj, posebice Visoko gospodarsko učilište u Križevcima kao visokoobrazovnu i znanstvenu instituciju. Na Učilištu su ih primili dekanica dr. sc. Marcela Andreata-Koren i dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić. Dekanica je goste upoznala s povijesti razvoja školstva u Križevcima, stručnim studijima na Učilištu kao i izazovima u radu. Dr. sc. Ivanek-Martinčić govorila je o vezama Bugara i Učilišta.

U ugodnom razgovoru i druženju ustanovili smo da gosti puno znaju o nama, ali su htjeli osobno upoznati ove prostore i ustanovu gdje je začeto poljoprivredno školstvo, gdje su došli učiti mnogi Bugari i gdje je nekad predavao liječnik Fran Gundrum Oriovčanin, veliki prijatelj Bugara i prevoditelj značajnih bugarskih pisaca na hrvatski jezik. 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.