UČILIŠTE SUDJELOVALO NA POKRETANJU EU MREŽE ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE (EU CAP NETWORK) U BRUXELLESU

Pokretanje EU mreže Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) održano je u četvrtak, 6. listopada 2022. u Bruxellesu.

Visoko gospodarsko učilište sudjelovalo je u ovom događaju na poziv Europske komisije, Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj, Jedinice Ruralna područja i mreže. Učilište je pozvano kao predstavnik jedne od tri odabrane operativne skupine iz Hrvatske koje provode projekte Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivrednu produktivnost i održivost (EIP-AGRI) i to kao odgovorna osoba operativne skupine za provođenje projekta „Mogućnosti primjene digestata iz bioplinskih postrojenja kao gnojiva i poboljšivača tla“. Zanimljivo je da je Učilište član i druge operativne skupine sudionika iz Hrvatske s projektom „Prilagodba vinogradarsko vinarske proizvodnje klimatskim promjenama“, a događaju su prisustvovale i predstavnice Ministarstva poljoprivrede. Učilište je u Bruxellesu predstavljala dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić.

Tijekom cjelodnevnog događanja u Bruxellesu službeno predstavljanje europske mreže ZPP okupilo je oko 400 sudionika. Događaj je započeo ceremonijom dodjele nagrada Rural Inspiration Awards 2022 , a nastavio se interaktivnim radionicama o implementaciji, inovacijama, evaluaciji i komunikaciji.

EU ZPP mreža spojit će dvije trenutne ruralne mreže na razini EU-a (European Network for Rural Development (ENRD) – Europska mreža za ruralni razvoj i EIP-AGRI), spajajući sve postojeće i nove dionike ZPP-a u jednu mrežu na razini EU-a. Nadovezujući se na dobra iskustva iz prošlosti za postizanje ciljeva novog ZPP-a, koji je objavljen krajem 2021., a čija primjena započinje 1. siječnja 2023.,  EU ZPP mreža će podržati provedbu strateških planova ZPP-a, poticati razmjenu znanja, suradnju i inovacije diljem ruralne Europe, umrežavanjem poljoprivrednika i šumara, istraživača, nacionalnih tijela, nevladinih organizacija, i evaluatora politike, pridonoseći rješavanju ekoloških, društvenih i gospodarskih problema i izazova s kojima se suočava europska poljoprivreda.

EU ZPP mreža služit će kao platforma za razmjenu znanja i informacija, za međusobno učenje te za razmjenu iskustava i dobrih praksi u provedbi ZPP-a.

dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, prof. v. š.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.