Studenti VGUK na terenskoj nastavi na Krku

KLIK (Križevački laboratorij inovacija za klimu) organizirao je studijski posjet otoku Krku i njihovoj energetskoj zadruzi. Pozvali su i VGUK, studente i profesore, da im se pridruže. Kako se na VGUK izvodi specijalistički diplomski stručni studij Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda, na kojem se sluša o održivom razvoju, tako su redoviti i izvanredni studenti 1. godine ovoga studija u subotu 15. listopada izravno bili uključeni u ovu energetsku priču na Krku. Sa studentima su bile dr. sc. Zvjezdana Augustinović, pročelnica Odjela za specijalističke diploske stručne studije i dr. sc. Marcela Andreata-Koren, dekanica i predavač na specijalističkom studiju.

Bio je to jedan lijep i sunčan dan u kojem smo uživali. Čak i na odlagalištu otpada bilo je zanimljivo. Bilo je tu raznih mačaka, a u jednom trenutku na ovaj prostor zalutalo je i grlo istarskog boškarina.

Zahvaljujemo KLIK-u na pozivu i svemu što je uz to išlo.

Priču o ideji za posjet i samom putovanju, odnosno o svemu što se vidjelo i čulo, donosi KLIK, a preuzeli smo s: Zašto smo posjetili otok Krk? - KLIK (klikninaodrzivo.com)

Zadnje dvije godine pričamo drugima i učimo ih što i kako radimo u Križevcima da bi postali energetski neovisni. Tako smo na jednom od mnogih predstavljanja upoznali gospodina Vjerana Piršića te se odazvali njegovom pozivu da organiziramo studijsku posjetu otoku KRKU i njihovoj energetskoj zadruzi. Otok Krk želi postati prvi energetski neovisan otok Mediterana, a mi smo odlučili saznati što oni rade drugačije od nas i kako možemo surađivati na dostizanju iste vizije – energetske neovisnosti.

Još 2012. godine sve otočne jedinice lokalne samouprave prihvatile su strategiju Otok s nultom stopom emisije CO2, i to s ciljem da postane prvi ugljično neutralan i energetski samodostatan otok na Mediteranu.

Energetski samodostatan i ugljično neutralan otok s nekoliko većih komunalnih elektrana na obnovljive izvore energije, u kojem stanovništvo živi u energetski učinkovitim zgradama, gdje većina zgrada proizvodi energiju jednaku ili veću od njenih potreba, gdje se voda prikuplja i reciklira, a u pravilu racionalno troši, gdje se svi organski otpadci u poljoprivredi, turizmu i domaćinstvima kompostiraju ili energetski iskorištavaju, gdje se promet odvija pretežito električnim vozilima.

Također, otok Krk ima i studiju za razvoj vjetrenjača i integraciju solarnih elektrana, a primjenom LED tehnologija smanjena je potrošnja električne energije s 1,02 mil. kWh u 2010. godini na 734.864 kWh u 2018. godini. Na otoku Krku instalirano je 12 punjača za 24 električna vozila i osam punjača za 80 električnih bicikala. Provodi se dugoročni socio-ekonomsko razvojni plan otoka, s posebnim naglaskom na uštede energije povećanjem energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije (vjetra, sunca i bioplina). Strategija u sljedećih dvadeset godina predviđa instalaciju fotonaponskih sustava na krovovima snage oko 36,8 MWp, fotonaponske sustave na tlu snage 4 MWp te vjetroelektrana snage 25,2 MW, kao i bioplinska postrojenja snage 250 KWel.

Da bi se sve to postiglo, na otoku Krku od 2012. godine djeluje Energetska zadruga „Otok Krk“, a osnovane su i dvije tvrtke za upravljanje energetskom tranzicijom: Otok Krk Energija d.o.o. koja će koordinirati proces prijenosa energije te Smart Island Krk d.o.o. koja će se usredotočiti na pametne procese i digitalizaciju otočkih aktivnosti. 

Kako to izgleda u praksi prikazano je na primjeru energetski neovisne kuće Piršić koja uz elektranu koristi i sustav za skladištenje energije na bazi slane vode, u tijeku je zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja dizalice topline, kuća posjeduje električno vozilo i punionicu za isto. Sve te mjere realizirane su planski u nekoliko ciklusa kroz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa je kućanstvo zapravo kroz par godina ulaganjem jednake svote novaca postiglo svoju samodostatnost. U cijelom tom procesu građanima otoka Krka pomaže energetska zadruga – od podrške pri odabiru optimalnog tehničkog rješenja, provjerenih i pouzdanih projektanata, dobavljača i instalatera te nadzora, savjetovanja pri izvođenju radova do zajedničke nabave opreme, pregovaranja s otkupljivačima energije, ugovaranja održavanja i osiguranja. Građani Krka su tako spremni dočekali implementaciju energetskih zajednica u hrvatski energetski sustav te je iduća faza razvoj virtualne elektrane za razmjenu energije među otočanima.

Energetsku samodostatnost otoka prati i sustav gospodarenja vodom kao i otpadom s čime smo upoznati kroz posjetu odlagalištu otpada Treskavac. Otok Krk poznat je po svom sustavu gospodarenja otpadom. Na otoku se odvojeno prikupi oko 60% otpada iz kućanstava koje se potom sortira u vrijedne sirovine u sortirnici u sklopu odlagališta Treskavac te dalje prodaje na tržištu sirovina. U sklopu odlagališta nalazi se i kompostana koja sav biološki otpad s otoka pretvara u kompost, a u planu je uvođenje posebne vrste kompostiranja aktivnog mulja koji ostaje nakon biološkog pročišćavanja otpadnih voda putem kojeg će se dobiti kompost treće kategorije pogodan za korištenje u travnjacima i parkovima. Sva energija koja je potrebna za rad odlagališta otpada, sortirnice i kompostane na Treskavcu te električnih vozila u vlasništvu komunalnog poduzeća koje upravlja odlagalištem, dolazi od sunčane elektrane koja se nalazi na krovištima samih pogona unutar odlagališta što je još jedan od primjera energetske samodostatnosti otoka.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.