Studenti Visokog gospodarskog učilišta, smjer Menadžment u poljoprivredi
sudjelovali su na konferenciji „Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi - što donosi nova Zajednička poljoprivredna politika EU“

Dana 19.10.2022. studenti 3. godine Preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi sudjelovali  su na konferenciji „Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi“ koja se održavala na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Prvo, uvodno predavanje održala je konzultantica Zvjezdana Blažić na temu „Što donosi nova Zajednička poljoprivredna politika EU? “ Objasnila je ciljeve zajedničke poljoprivredne politike, te se osvrnula na ocjenu Europske komisije za Republiku Hrvatsku i samim time došla do zaključka da hrvatski poljoprivredni sektor zaostaje u konkurentnosti i produktivnosti.

Sudionici prve panel diskusije: 2023. prijelomna godina za hrvatsku poljoprivredu bili su Dragan Kovačević, potpredsjednik Sektora za poljoprivredu, Anita Sever Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, Antun Vrakić, predsjednik regije istočna Hrvatska, Mato Brlošić, zamjenik predsjednika, Hrvatska poljoprivredna komora, David Kranjac, Fakultet agrobiotehničkih znanosti te Tvrtko Matijević, poduzetnik inovator. U ovoj panel raspravi diskutiralo se u kojem će smjeru ići hrvatska poljoprivreda i koji će sektori profitirati od 2027. godine, jesu li hrvatski poljoprivrednici spremni za primjenu novog ZPP-a i što to  pozitivno donosi domaćim proizvođačima, ali i potrošačima.

Sudionici druge panel diskusije: Hoće li manja upotreba zaštitnih sredstava smanjiti proizvodnju u poljoprivredi bili su: Sandra Dujmić, voditeljica Službe za sredstva za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Irena Brajević, izvršna direktorica, Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA, Robert Hadžić, predsjednik, Udruga OPG-a Hrvatske i Mario Puškarić, OPG Agro Puškarić. U ovoj panel raspravi diskutiralo se o načinu kako će se poljoprivrednici prilagoditi Zelenom planu i novim ekološkim standardima te hoće li to utjecati na daljnje smanjivanje poljoprivredne proizvodnje.

Sudionici treće panel diskusije: Kako spasiti hrvatsku proizvodnju mlijeka i mesa bili su: Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja, Zvonimir Širjan, predsjednik Udruge Baby Beef i Lidija Pavić, vlasnica mljekarske farme iz Đakova. U ovoj panel raspravi diskutiralo se o poremećajima na tržištu hrane koji ponovno otvaraju pitanje niske razine hrvatske samodostatnosti u brojnim proizvodnjama, naročito u proizvodnji mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda. Zbog tektonskih poremećaja na globalnom tržištu hrane, u Hrvatskoj je potrebno realno sagledati novonastalu situaciju i donositi odluke koje će utjecati da se poremećaji ne odraze na još drastičniji rast cijena te negativan utjecaj na proizvodnju mesa i mlijeka.

Hrvatska, kao članica Europske unije, ulazi u novo poglavlje razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane. Od 2023. godine zajednička poljoprivredna politika usmjerena je na očuvanje klime i okoliša, te samim time i ograničenja za poljoprivredu, kao što su manja upotreba pesticida i ekološka poljoprivreda.

Viktorija Ambroš,
studentica 3. godine, smjer Menadžment u poljoprivredi

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.