Terenska nastava u Austriji

Ponukani uspjehom u radu s našim stadom goveda pasmine mesni simentalac, licenciranjem grla za korištenje u rasplodu putem prirodnog skoka i prodajom (nakon nadmetanja) prvih grla podmlatka koja su produkt najmodernijeg uzgojno selekcijskog rada, dobili smo priliku vidjeti kako se aukcija goveda radi u Austriji. 

Studenti 2. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, uz vođenje dr. sc. Dražena Čuklića, profesora iz područja govedarstva i voditelja govedarskog praktikuma na VGUK, te još nekoliko djelatnika Učilišta, posjetili su aukciju goveda Zollfeldhalle (CaRINDthia) u St. Donatu pored Klagenfurta. U prostoru aukcijske dvorane studenti su mogli vidjeti nadmetanja farmera za cijene goveda različitih pasmina i težina koja po dogovorenim terminima organizira Koruška udruga uzgajivača goveda. Za telad i muzne krave aukcija se održava svaki tjedan.

Na terenskoj nastavi posjetili smo i srednju poljoprivrednu školu (Landwirtschaftliche Fachschule) u Althofenu i njihov govedarski praktikum u kojem uzgajaju goveda pasmine Simmental – Fleckvieh, Limousine i Charolais u sustavu krava-tele. Bikovi koji su uzgojeni za rasplod se prodaju. U praktikumu drže samo goveda, dok ostale vrste domaćih životinja drže lokalni farmeri s kojima srednja škola ima ugovor i na njihove farme dolaze učenici na praksu.

Školu smo posjetili i iz razloga mogućeg ostvarenja Erasmus+ mobilnosti naših studenata u svrhu stručne prakse, što je dogovarala Erasmus koordinatorica na VGUK, dr. sc. Valentina Papić Bogadi.

Treba naglasiti da je troškove puta za ovu terensku nastavu u Austriju u potpunosti podmirila križevačka tvrtka Poljocentar d.o.o.

Zahvaljujemo Poljocentru i direktoru tvrtke, nekadašnjem studentu VGUK, gospodinu Vladi Maksiću.

Goran Mikec mag. ing. agr., asistent

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.