ERASMUS MOBILNOST  - POLJOPRIVREDNI FAKULTET U JELGAVI, LATVIJA


U okviru Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti, djelatnice Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, dr. sc. Ivka Kvaternjak, prof. v. š. i dr. sc. Renata Erhatić, prof. v. š. u razdoblju od 7.-14.10.2022. posjetile su Poljoprivredni fakultet u Jelgavi (Latvija). Poljoprivredni fakultet je dio velikog Sveučilišta u Jelgavi koje obuhvaća Šumarski fakultet, Veterinarski fakultet, Strojarski fakultet, Fakultet okoliša i građevinarstva, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Fakultet informacijskih tehnologija te Fakultet za ekonomiju i društveni razvoj. Poljoprivredni fakultet čine tri usmjerenja: Uzgoj ratarskih usjeva, Hortikultura i Stočarstvo.

Jelgava je grad s 55 972 stanovnika udaljen svega 40 km od glavnog grada Latvije, Rige. Nalazi se na plodnoj ravnici na desnoj obali rijeke Lielupe. U poljoprivredi Latvije najvažnije je stočarstvo, osobito mliječno govedarstvo i uzgoj svinja. U ratarstvu se proizvodnja bazira na uzgoju krumpira, žitarica, šećerne repe i lana. Velika šumska područja daju značajnu proizvodnju drva.

Prvi susret bio je s koordinatoricom za međunarodnu suradnju Zinaidom Jursevskom koja nas je upoznala s ustrojem Sveučilišta i studijskim programima te smo uz pratnju povjesničarke Ginte Linite obišle prekrasan dvorac u kojem je smješten Poljoprivredni fakultet. Na Poljoprivrednom fakultetu nas je dočekao prof. Kaspars Kampuss s kojim smo imale priliku obići sve zavode, praktikume i laboratorije, a posebno laboratorij za ishranu bilja, pedologiju, agrokemiju i sjemenarstvo. Na kraju radnog dana posjetile smo vidikovac blizu fakulteta koji se nalazi u parku prirode i područje uz rijeku Lielupe. Park je zaštićeno močvarno područje u kojem obitavaju (divlji) konji.

Slijedeći radni dan  protekao je u posjeti i obilasku obiteljske farme u okolici Jurmale u društvu prof. Kampussa. Proizvodnja na farmi bazirana je na uzgoju različitih vrsta bobičastog voća koje prerađuju u vlastitom pogonu za preradu te proizvode plasiraju na prodajna mjesta u sklopu šoping centara, a dio prodaje se odvija u vlastitoj trgovini na farmi. Također, imale smo priliku posjetiti i knjižnicu gdje su nas upoznali sa znanstvenim i izdavačkim radom fakulteta. U laboratoriju Zavoda za ishranu bilja upoznale smo se s organizacijom vježbi studenata, raspoloživom opremom te znanstvenim radovima profesora i studenata. S profesoricom  iz ljekovitog i aromatičnog bilja, Irinom Sivickom  razgovaralo se o organizaciji nastave i vježbi, laboratorijskim istraživanjima te mogućoj suradnji. Profesorica je izrazila želju da posjeti našu instituciju ta je zainteresirana i za suradnju na tom području.

Zajedno s profesorima iz Rumunjske i Grčke, koji su također bili u svrhu Erasmus programa međunarodne mobilnosti, posjetile smo dvorac Rundale, administrativno središte Pilsrundāle. Dvorac je nekadašnja ljetna rezidencija vojvode od Kurlandije, Ernsta Johana von Birona.  Kao i kod svakog do sada realiziranog osposobljavanja nastavnika u svrhu Erasmus+ programa, uz brojne korisne kontakte koji su uspostavljeni vezano uz stručno, znanstveno i nastavno područje, to je ujedno bila i prilika da se upozna Latvija u kulturnom, gastronomskom i turističkom smislu.

Izvješće sastavili:

Dr. sc. Ivka Kvaternjak, prof. v. š.
Dr. sc. Renata Erhatić, prof. v. š.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.