Križevački poduzetnički centar – jedna od potpornih institucija za naš budući poduzetnički pothvat

 

 

U ponedjeljak 24.10.2022. studenti druge godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi zajedno s profesoricom dr. sc. Kristinom Svržnjak obišli su Križevački poduzetnički centar.

Križevački poduzetnički centar (KPC) predstavlja javnu ustanovu za razvoj obrtništva i poduzetništva na području Grada Križevaca i okolnih općina. Osnivač mu je Grad Križevci, a smješten je u upravnoj zgradi Razvojnog centra i tehnološkog parka na adresi ulica Franje Tuđmana 20. Svoju podršku poduzetnicima i obrtnicima pružaju kroz savjetovanje, informiranje, educiranje, kroz razne programe potpore i razvojne projekte.

Otkrili smo da se trenutno KPC sastoji od 35 fizičkih i 8 virtualnih tvrtki koje su većinom bazirane na djelatnostima u IT sektoru. Studentima je na sastanku objašnjen proces rada poduzetničkog centra, a u obilasku su provedeni kroz tvrtku Tinktura d.o.o., kroz skladište projekta Zdravo Križevci, posjetili su poduzetnički inkubator i tzv. coworking prostor te su obišli poznate Križevačke sunčane krovove.

Projekt Zdravo Križevci okuplja tridesetak OPG-ova prigorskog kraja koji svoje proizvode plasiraju putem mobilne aplikacije i web shopa Zdravo Križevci. Osim  distribucije, projektni tim iz KPC-a obavlja i zajedničku promociju poljoprivrednih proizvođača. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Saznali smo da električnu energiju korištenu u njihovoj zgradi dobivaju isključivo preko solarnih panela ukupne instalirane snage 30 kW postavljenih na krovu zgrade. Križevački sunčani krovovi su postali i svojevrsni križevački brend kao prvi primjer ulaganja građana u gradski projekt (crowdfunding) koji su pokrenuli Grad Križevci i Zelena energetska zadruga 2018. godine. Također se može reći da je jedan od križevačkih brendova i poduzeće Hedona d.o.o., poznato po socijalnom poduzetništvu kroz zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje svoje poslovanje u potpunosti odvija u prostorima KPC-a.

Poduzetnički inkubator koji je otvoren prošle godine ima 11 uredskih prostorija, od čega je dio namijenjen kao zajednički radni prostor tzv. „coworking“ prostor koji se sastoji od sobe za sastanke, kuhinje i sanitarnog čvora. Takvi prostori postaju sve popularniji oblik poduzetništva u Hrvatskoj, a u KPC-u je prvenstveno namijenjen poduzetnicima početnicima.

Poduzeće Tinktura d.o.o. ima zanimljivi slogan „Tinktura: Proizvodi koji pričaju priče“. Svojom linijom proizvoda poduzeće se nametnulo u jednog od vodećih proizvođača prirodne kozmetike, ali i raznih zdravstvenih pripravaka na biljnoj bazi, čiju kvalitetu garantira HACCP sustav kontrole kvalitete i ISO certifikat. Zanimljivo je da su svi proizvodi ručno rađeni, sadrže sastojke prirodnog porijekla, sve sirovine nose Eko certifikat etiketu, a proizvodi Ecocert etiketu. Vlasnik poduzeća Anđelko Čolak proveo nas je kroz proizvodni pogon i objasnio načine proizvodnje Tinktura proizvoda. Zatim nas je ugodno iznenadio, poklonivši nam punu vrećicu Tinktura proizvoda – hvala!.

Ono što još možemo istaknuti iz razgovora s djelatnicima KPC-a jest da razvijaju svoje usluge suradnjom s ostalim potpornim i partnerskim institucijama. Redovito provode predavanja poljoprivrednicima iz okolnih naselja i općina na temu prijave na natječaj za mjeru 6.3.1. (za male poljoprivrednike, iznosa do 15.000 EUR-a) te nude uslugu izrade prijave zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača na tu mjeru.

Kao mladi poduzetnici koji trebamo prostor ili kancelariju za svoju tvrtku, možemo iskoristiti mogućnost najma povoljnog prostora od 16 kn/m² prve tri godine, svake sljedeće najam se povećava za kunu. Također KPC nudi i besplatne savjete u vezi poslovanja, kao i povoljnu cijenu za pomoć prilikom prijave na već spomenutu mjeru ili prilikom prijave na neki drugi projekt EU. S obzirom na glavnu misiju KPC-a koja glasi „komunikacijom i stručnim savjetima postati jedinstveno mjesto podrške svima koji kreću u poslovni svijet“, mislimo da ćemo u vrlo skoroj budućnosti posjetiti KPC s ciljem realizacije poslovnih ideja koje trenutno izrađujemo na predmetu Menadžment u poljoprivredi.


 

Izvješće pripremili:

Studenti 2. godine, smjer Menadžment u poljoprivredi

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.