Studenti istražuju turističku destinaciju  Međimurje

 

Studenti II. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, te studenti II. godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda, u pratnji profesora dr.sc. Sandre Kantar, dr.sc. Kristine Svržnjak i dr.sc. Silvija Jerčinovića, boravili su 27. i 28. listopada 2022. u Međimurju u sklopu terenske nastave iz predmeta Ruralni turizam i Eko turizam.  Zajedno s njima, u upoznavanju turističke ponude i osmišljavanju nove turističke ponude, sudjelovalo je više od 70 hrvatskih i slovenskih studenata i to s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja iz Požege, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, Sveučilišta Libertas iz Zagreba, Ekonomskog fakulteta iz Osijeka, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu te Fakulteta za menadžment turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Također, bilo je nekoliko studenata iz Španjolske koji su nam se pridružili preko Erasmus + programa.

Prva lokacija koju smo posjetili bila je Općina Sveti Juraj na Bregu. U Kreativno-edukativnom centru „Murai“ načelnik općine Anđelko Nagrajsalović nam je predstavio  općinu, turističke sadržaje i projekte na kojima trenutno rade. Prisutnima se obratio predsjednik TZ Međimurje Rudi Grula, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr.sc. Igor Klopotan, te organizator studentske terenske nastave i konferencije  doc. dr. sc. Marko Jurakić, voditelj  sektora razvoja i visokog obrazovanja u Vimal akademiji.

Zatim smo posjetili Vinsku kuću i vinski kamp Hažić gdje nas je vlasnica Tatjana Hažić upoznala s ponudom na OPG-u Hažić. Osim proizvodnje vina, obitelj Hažić se  bavi  proizvodnjom prirodnih sokova i čipsa od jabuke. Pored ponude domaće hrane i pića, svoju ponudu su  upotpunili novouređenim vinskim  kampom.

U trećoj destinaciji koju smo posjetili -  Life class Terme Sveti Martin – domaćini su nam predstavili hotel i poslovanje prema eko standardima. Svu hranu i piće koje poslužuju u svom restoranu nabavljaju od lokalnih proizvođača podržavajući lokalne OPG-ove i kratke opskrbne lance. Prvi su hotel u Hrvatskoj koji ima EU ECOLABEL certifikat – oznaku izvrsnosti u zaštiti okoliša za tvrtke koje udovoljavaju visokim ekološkim standardima. Uz provođenje projekata energetske učinkovitosti, i optimizacije potrošnje vode i energenata, potiču i klijente na isto – ako preskoče pranje hotelskog rublja jedan dan, dobiju poklončić iznenađenja. Također, u resortu imaju  isključivo led rasvjetu, razvrstavaju sav hotelski otpad, u potpunosti su ukinuli jednokratnu plastičnu ambalažu. Uz sve to, Terme Sveti Martin su Pet friendly hotel.

Nakon ručka u odličnom Studentskom restoranu, direktor TZ Grada Čakovca  Filip Horvat prezentirao je rad i aktivnosti turističke zajednice, a zatim smo razgledali grad i obišli predivni muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“ .

Drugi dan terenske nastave je započeo radno i to u računalnoj dvorani Međimurskog veleučilišta gdje su studenti, podijeljeni u grupe po fakultetima, osmišljavali planove unaprjeđenja turističke ponude, uz naglasak na održivi turizam, za dodijeljenu destinaciju. Nakon toga, predstavnik sa svakog fakulteta izložio je osnovne ideje i prijedloge o istraživanoj destinaciji. Timon Fabijanec s VGUK predstavio je inovativne turističke prijedloge za grad Čakovec. U radu nas je podržao i pozdravio  župan Međimurske županije, Matija Posavec. Nakon aktivnog sudjelovanja u terenskoj nastavi,  studenti će nastaviti raditi na svojim temama i izlagati ih na Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji za razvoj ruralnog turizma RRT2022, koja će se održati 24. studenog 2022. godine na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

 

Izvješće sastavila:
Ana Kolar, 2. godina OEP

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.