Specijalisti VGUK na terenskoj nastavi

 

 

Redoviti i izvanredni studenti druge godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda subotu su proveli radno i korisno. Bili smo na terenskoj nastavi organiziranoj u sklopu četiri izborna predmeta i obišli više destinacija u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Prvo odredište bila je Koprivnica, studenti su imali priliku vidjeti centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Koprivnice o kojem je prilikom obilaska detaljne informacije studentima dao kolega kemičar Boris Ivanš. Mješovite otpadne vode do lokacije uređaja za pročišćavanje dolaze iz glavnog odvodnog kolektora Koprivnica-Herešin. Otpadne vode iz kućanstava i industrije izmiješane sa slivnim vodama nakon pročišćavanja ponovo odlaze u vodotokove. Puno korisnih informacija, puno pitanja i odgovora i zaključak da bi sva mjesta hitno trebala osvijestiti potrebu za pročistačima.

Drugo odredište bila je obiteljska tvrtka Plantaže d.o.o. u Pitomači koja se primarno bavi proizvodnjom kamilice u ekološkom sustavu uzgoja. Studenti su imali priliku vidjeti polja pod kamilicom u ekološkoj proizvodnji i pogon za preradu. Poduzeće Plantaže d.o.o. bavi se i obradom kamilice u vlastitom pogonu od kud se sva kamilica-poluproizvod plasira za izvoz. Ekološku kamilicu proizvode na 160 ha poljoprivrednog zemljišta u plodoredu sa sojom. Osim prerade vlastite kamilice, poduzeće surađuje i s brojnim kooperantima iz okolice koji na svojim vlastitim površinama proizvode ekološku i konvencionalnu kamilicu i surađuju s tvrtkom na obostrano zadovoljstvo. Zahvaljujemo gospođi Jasminki, djelatnici tvrtke koja je zadivila studente entuzijazmom i stručnošću, a posebno zato jer je nesebično odvojila svoje slobodno vrijeme. Podrobno je prenijela studentima niz korisnih informacija koje su nesumnjivo produkt njenog bogatog iskustva.  

Posjetili smo i OPG Vila u Pitomači,  gospodarstvo koje se već tridesetak godina uspješno bavi uzgojem ovaca, a od nedugo su vlasnice OPG-a sestre Lorena i Lara Botković, studentice VGUK. Primarna djelatnost na OPG je ekološki uzgoj ovaca Romanovske pasmine u svrhu plasmana rasplodnog podmlatka i janjetine, te ekološki uzgoj krmnog bilja i oraha. Trenutno je na gospodarstvu matično stado od osamdesetak grla ovaca te obrađuju 26 ha poljoprivrednih površina. Najviše zauzimaju prirodne livade i TDS, oko 13 ha površine, pašnjaci za ovce oko 4 ha, nešto manji dio otpada na oranice gdje uzgajaju 1 ha zobi/tritikala  i 3 ha kamilica/ječam, a 2 ha su bagremove šume te je 3 ha voćnjaka (orah). Vlasnice su studentima iznijele korisna praktična iskustva i predstavile svoje uspješno gospodarenje.

Izvješće pripremila dr.sc. Renata Erhatić

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2 Fotogalerija 2

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.