OBILJEŽEN DAN UČILIŠTA

Visoko gospodarsko učilište slavi svoj rođendan 19. studenoga. Ove godine 162. obljetnica obilježena je u ponedjeljak, 21. studenoga. Kao i svih godina, osim okruglih obljetnica, ovaj veliki broj godina poljoprivrednog školstva u Križevcima obilježavamo održavanjem svečane sjednice. Na njoj prikazujemo sve što smo radili „od rođendana pa do rođendana“. Tako je bilo i ove godine.

Na početku sjednice je dekanica, dr. sc. Marcela Andreata-Koren pozdravila sve prisutne, osvrnula se na proteklu godinu u kojoj je stupio na snagu novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti prema kojem sve stručne visoke škole postaju veleučilišta. Tako i Visoko (gospodarsko) učilište postaje veleučilište. Sljedeća promjena koja je donesena, na radost Učilišta, posebice studenata specijalističkih diplomskih stručnih studija koji su studij završili, onih koji ga pohađaju i koji će ga tek upisati, u vezi je izjednačavanja titula završenih diplomanata sveučilišnih i stručnih studija. Time nestaje titula stručni specijalist s naznakom struke, uvedena je titula magistar struke. „Dugo smo to čekali, i mi i studenti, i napokon se ostvarilo“, rekla je dekanica.

U nastavku su pročelnice odjela za preddiplomski studij, Dušanka Gajdić, univ. spec. oec., i odjela za specijalističke diplomske stručne studije, dr. sc. Zvjezdana Augustinović, predstavile dio o upisima i uspješnosti studiranja studenata, nakon čega su slikom i riječju navodile gdje su sve bili studenti jedne i druge razine studiranja. Iz navedenoga se vrlo dobro moglo vidjeti da studenti tijekom studiranja, osim što imaju jako puno stručne prakse, dio znanja dobivaju i na terenskoj nastavi na kojoj upoznaju poljoprivredu iz različitih aspekata, kao i na raznim radionicama i natjecanjima sa studentima iz drugih visokoškolskih institucija, gdje gotovo redovito osvajaju prva mjesta. Također su bili aktivni i u predstavljanju svojih radova na raznim konferencijama, sudjelovali su na panel raspravama i okruglim stolovima. Bili su na Erasmus mobilnosti u inozemstvu obavljajući stručnu praksu u trajanju dva ili tri mjeseca, ali i studiranju jednog semestra. I još puno toga.

Zatim je uslijedio prikaz pod naslovom: Gdje smo sve bili (nastavnici i djelatnici Učilišta) i tko je sve bio kod nas? Ovo je također bila vrlo opširna prezentacija jer se jako puno putovalo na konferencije, kongrese, savjetovanja, sudjelovali smo u Erasmus mobilnosti nastavnika i dr. Dobili smo posebno priznanje za očuvanje autohtonih sorti (Kleščec) - „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Sudjelovali smo i u mnogobrojnim radionicama. Predavali smo studentima drugih visokoškolskih ustanova i izlagali znanstvene i stručne radove. Predstavljali smo Učilište po školama, sajmovima i raznim drugim manifestacijama. I još puno toga. U gostima su nam bili profesori iz inozemstva, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Francuske, Portugala i Turske. Posjećivale su nas grupe studenata raznih visokoškolskih ustanova, učenika osnovnih i srednjih škola, udruge i društva iz Hrvatske i inozemstva, koji vrlo rado dolaze na Učilište zbog povijesti, ali i sadašnjosti. „I svi se dive i jednom i drugom“, završila je ovaj dio predstavljanja dekanica  dr. sc. Marcela Andreata-Koren.

Međunarodnu suradnju, projekte i Erasmus mobilnost u brojkama iznijela je voditeljica međunarodne suradnje i Erasmus koordinatorica na Učilištu, dr. sc. Valentina Papić Bogadi. „Imamo dosta međunarodnih projekata, a i mobilnost nastavnika i studenata, odlazna i dolazna, nakon COVID 19 vremena znatno je uvećana“, navela je dr. sc. Valentina Papić Bogadi.

Koordinator za znanost, dr. sc. Siniša Srečec, iznio je uspješnost nastavnog osoblja Učilišta u objavljivanju i izlaganju radova, koje je u porastu, te uspješnost u provođenju projekata i uslužne djelatnosti, prvenstveno Agrokemijskog laboratorija i Laboratorija za ispitivanje kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.

Sjednica je završila iznimno važnim dijelom, podjelom nagrada studentima (Dekanova nagrada) i nastavnicima (za izvrsnost u znanstvenom i stručnom radu) i jednom posebnom nagradom, koje se dodjeljuju povodom Dana Učilišta.

Za postignute rezultate u 2021/22. godini, Dekanovu nagradu dobili su:

  • Nicol Žuger i Mario Moharić - najbolji redoviti studenti II. godine preddiplomskog stručnog studija
  • Valentino Gudlin, bacc. ing. agr. - najbolji redoviti student I. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda
  • Marija Profozić, bacc. ing. oec. - najbolji redoviti student I. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment u poljoprivredi
  • Patrik Majetić, bacc. ing. agr. - najbolji izvanredni student I. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda

Nagradu za izvrsnost u znanstvenom i stručnom radu dobili su:

  • Dr. sc. Andrija Špoljar – prof. v. š. – u kategoriji Izvrsnost u nastavi i radu sa studentima
  • Dušanka Gajdić, univ. spec. oec., v. pred. – u kategoriji Najveća znanstvena produktivnost
  • Dr. sc. Zvjezdana Augustinović, prof. v. š. – u kategoriji Izbor u znanstveno zvanje

Posebnu nagradu,  Nagradu za izniman dugogodišnji trud na očuvanju sorte vinove loze Kleščec dobio je Dragutin Kamenjak, dipl. ing., v pred.

Sigurni smo da ćemo ovako vrijednim rezultatima u svim djelatnostima Učilišta, i studenata i djelatnika, još dugo sjati kao ustanova s najdužom tradicijom obrazovanja u području poljoprivrede, u Hrvatskoj.

Sretan 162. rođendan našem Učilištu, Veleučilištu u Križevcima!

Foto: A. Mađerić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.