Izvješće s terenske nastave iz predmeta Voćarstvo

Dana 16.02.2019. redovni i izvanredni studenti III semestra prema izvedbenom studijskom programu na modulu Voćarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama  izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima.

1.    POLJOPRIVREDNA ZADRUGA ČAKOVEC  
U PZ Čakovec primio nas je voditelj ULO hladnjače Josip Drvoderić, nekadašnji student Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima.  On je upoznao studente s održivim i ekološkim načinom proizvodnje jabuka, načinom ugovaranja proizvodnje, kooperantskim odnosima, mogućnostima kreditiranja proizvođača inputima (gnojivo, zaštitna sredstva), stručnom pomoći tijekom proizvodnje, načinom berbe, preuzimanja i skladištenjem jabuka u ULO hladnjači, cijenama i plasmanom. Studenti su se upoznali s procesom sortiranja i pakiranja, ambalažom i plasmanom jabuka prepoznatljive robne marke „Regina“, kao i kanalima kojima dolazi na tržište (robni centri). Također su upoznati i s problemima u proizvodnji (uzastopni mraz  dvije godine, te prevelikom ponudom tijekom 2019.), kao i problemom plasmana na neka tržišta, poput Rusije.

2.    OPG PETKOVIĆ, DRAGOSLAVEC BREG
Nakon PZ Čakovec studenti su posjetili OPG Petković, gdje ih je vlasnik Zvonimir Petković, također nekadašnji student Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, upoznao s vlastitom proizvodnjom grožđa i vina, sa svim tehnološkim postupcima, od ampelotehnike i agrotehnike vinograda, primarne prerade, načinima čuvanja i dozrijevanja vina, procesima stabilizacije, pa sve do stavljanja vina u promet. U predivnom ambijentu svoje vinarije studenti su imali ručak, a vlasnik vinarije im je prezentirao sva svoja vina, koja su studenti imali prilike probati uz stručno vođenu degustaciju.

Izvješće pripremio:

Dragutin Kamenjak, dipl.ing., v.pred.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.