Smart Organic Food Initiative: SOFI (01.12.2022.-31.03.2025.)
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima (VGUK) u ulozi vodećeg partnera počelo je s provedbom projekta Smart Organic Food Initiative (SOFI) u prosincu 2022. Članovi projektnog tima ispred VGUK su dr. sc. Dijana Horvat, dr. sc. Silvije Jerčinović, dr. sc. Sandra Kantar, dr. sc. Kristina Svržnjak, i Marina Topalović, mag. oec. Partneri na projektu su Udruga za Ekonomiju Zajedništva (Križevci, Hrvatska), Središte za cjeloživotno učenje (Travnik, Bosna i Hercegovina) te udruga Starkmacher (Mannheim, Njemačka). Projekt se provodi u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI), koja financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU) iz Njemačke.
Sadržajnu podršku projektu pružaju gradovi Križevci i Travnik te Visoka tehnička škola u sklopu Rhein-Waal University of applied sciences (Kleve, Njemačka).
Kratki opis:
Grad Križevci nastoji postati 100% klimatski neutralan grad do 2030. S obzirom na to da je grad okružen ruralnim područjem, postizanje klimatske neutralnosti nije moguće bez uključivanja dionika lokalne poljoprivrede.
Projektom će se otvoriti prostor dijaloga i edukacije dionika zbog izrade klimatskih akcijskih planova za općine Križevci i Travnik. Također, istražit će se utjecaj lokalne poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost u projektnim područjima. U projekt će se uključiti i potencijalne inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i poljoprivredi te ekološki pametne poljoprivrede, a sve s ciljem podizanja svijesti i klimatske akcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Naglašavajući potencijal ekološke pametne poljoprivrede, projekt SOFI pokreće zelenu tranziciju u području poljoprivrede u istraživanim područjima.
Ciljne skupine:
1. Poljoprivredni proizvođači: mali poljoprivrednici, vlasnici poljoprivrednog zemljišta i studenti poljoprivrede
Gospodarenje tlom jedan je od glavnih razloga klimatskih promjena, budući da poljoprivreda uzrokuje 26% (po nekim procjenama čak i do 37%) emisija CO2. U Hrvatskoj poljoprivredna proizvodnja zastupljena je na 159.986 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) od kojih 24,71% ima površinu manju od 3 ha (samoopskrbno OPG), dok u Bosni i Hercegovini ima 122.410 OPG-ova. Mali poljoprivrednici, vlasnici neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta pogodnog za ekološku poljoprivredu te studenti VGUK sudjelovat će u svim projektnim aktivnostima te postati nositelji i pokretači svijesti o klimatskim akcijama.
2. Potrošači
Svijest potrošača kao krajnjih korisnika u opskrbnom lancu hrane (na privatnoj razini: kućanstva, obitelji, privatna poduzeća itd. te na javnoj razini: usluge cateringa i restorana, vrtići, škole itd.) ključna je točka u postizanju dugoročnih ciljeva u zaštiti klime. Stoga se projekt i obraća potrošačima kroz participativne aktivnosti, kao što su Eco festivali, konferencije i okrugli stolovi te putem medija kao što su web portali, društvene mreže i drugo.
3. Općine i multiplikatori
U okviru projekta izradit će se dva klimatska akcijska plana za općinu Križevci i Travnik kao pomoć i nadopuna razvojnih strategija tih gradova. U izradi oba klimatska akcijska plana sudjelovat će multiplikatori, kao što su nacionalne udruge za ekološki uzgoj, poljoprivredne savjetodavne institucije, zadruge, obrazovne institucije i drugi dionici. Osim toga, multiplikatori će sudjelovati na konferencijama i festivalima.
Rezultati i razvoj kapaciteta:
Temeljna pretpostavka projekta je da poljoprivrednici u ciljanim područjima nemaju potrebna znanja i nisu dovoljno upoznati s alternativnim, ekološki i ekonomski isplativim načinima proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.
Zatim će se mapirati dionici i snimiti postojeće stanje poljoprivrede u ciljanim područjima. Nakon toga izradit će se Studija o prisutnosti i utjecaju metoda sekvestracije ugljika na proizvodnju hrane na lokalnim farmama. Potom će se organizirati konferencija s debatama i analizama koje su nužne za izradu klimatskih akcijskih planova za pametnu ekološku poljoprivredu u obje općine (Križevci i Travnik).
Kroz različite projektne aktivnosti kao što su radionice na Eko festivalima, posjete poljoprivrednicima tijekom programa zelene edukacije i slično, poticat će se razmjena znanja i iskustava između različitih konvencionalnih i ekoloških poljoprivrednika.
Ove aktivnosti će podizati i razvijati svijest kod ciljnih skupina na projektu u suradnji s općinama (i za njih) i na taj način uključivati teme pametne ekološke proizvodnje u lokalne razvojne strategije. Osim toga, radionice na Eko festivalima, konferencijama i web stranicama pojačat će širenje informacija o održivoj proizvodnji hrane.
Program zelenog obrazovanja usmjeren je na podršku poslovnim idejama iz područja ekološke poljoprivrede. Program će dovesti do vidljivosti ekoloških poljoprivrednih proizvođača, vlasnika poljoprivrednog zemljišta i studenata koji će postati pokretači pametne ekološke proizvodnje hrane i pozitivnih klimatskih akcija.
Svi rezultati koji su povezani s projektom (kurikulum programa zelenog obrazovanja, obrazovni materijali, financijski pokazatelji, video zapisi, brošure itd.) bit će javno dostupni na web platformi projekta.
Konačni cilj SOFI projekta je da aktivnostima, rezultatima i ishodima, inicira pokretanje novih, ekološki prihvatljivih odluka i rješenja u poljoprivrednom sektoru na:
- razini građana/potrošača
- razini poljoprivrednika/proizvodnje
- razini multiplikatora/općine.