Smart Organic Food Initiative: SOFI (01.12.2022.-31.03.2025.)

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima (VGUK)  u ulozi vodećeg partnera počelo je s provedbom projekta Smart Organic Food Initiative (SOFI) u prosincu 2022. Članovi projektnog tima ispred VGUK su dr. sc. Dijana Horvat, dr. sc. Silvije Jerčinović, dr. sc. Sandra Kantar, dr. sc. Kristina Svržnjak, i Marina Topalović, mag. oec. Partneri na projektu su Udruga za Ekonomiju Zajedništva (Križevci, Hrvatska), Središte za cjeloživotno učenje (Travnik, Bosna i Hercegovina) te udruga Starkmacher (Mannheim, Njemačka). Projekt se provodi u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI), koja financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije (BMWK) iz Njemačke.

Sadržajnu podršku projektu pružaju gradovi Križevci i Travnik te Visoka tehnička škola u sklopu Rhein-Waal University of applied sciences (Kleve, Njemačka).

Kratki opis:

Grad Križevci nastoji postati 100% klimatski neutralan grad do 2030. S obzirom na to da je grad okružen ruralnim područjem, postizanje klimatske neutralnosti nije moguće bez uključivanja dionika lokalne poljoprivrede.

Projektom će se otvoriti prostor dijaloga i edukacije dionika zbog izrade klimatskih akcijskih planova za općine Križevci i Travnik. Također, istražit će se utjecaj lokalne poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost u projektnim područjima. U projekt će se uključiti i potencijalne inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i poljoprivredi te ekološki pametne poljoprivrede, a sve s ciljem podizanja svijesti i klimatske akcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Naglašavajući potencijal ekološke pametne poljoprivrede, projekt SOFI pokreće zelenu tranziciju u području poljoprivrede u istraživanim područjima.

Ciljne skupine:

  1. Poljoprivredni proizvođači: mali poljoprivrednici, vlasnici poljoprivrednog zemljišta i studenti poljoprivrede

    Gospodarenje tlom jedan je od glavnih razloga klimatskih promjena, budući da poljoprivreda uzrokuje 26% (po nekim procjenama čak i do 37%) emisija CO2. U Hrvatskoj poljoprivredna proizvodnja zastupljena je na 159.986 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) od kojih 24,71% ima površinu manju od 3 ha (samoopskrbno OPG), dok u Bosni i Hercegovini ima 122.410 OPG-ova. Mali poljoprivrednici, vlasnici neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta pogodnog za ekološku poljoprivredu te studenti  VGUK sudjelovat će u svim projektnim aktivnostima te postati nositelji i pokretači svijesti o klimatskim akcijama.

 

  1. Potrošači

    Svijest potrošača kao krajnjih korisnika u opskrbnom lancu hrane (na privatnoj razini: kućanstva, obitelji, privatna poduzeća itd. te na javnoj razini: usluge cateringa i restorana, vrtići, škole itd.) ključna je točka u postizanju dugoročnih ciljeva u zaštiti klime. Stoga se projekt i obraća potrošačima kroz participativne aktivnosti, kao što su Eco festivali, konferencije i okrugli stolovi te putem medija kao što su web portali, društvene mreže i drugo.

 

  1. Općine i multiplikatori

    U okviru projekta izradit će se dva klimatska akcijska plana za općinu Križevci i Travnik kao pomoć i nadopuna razvojnih strategija tih gradova. U izradi oba klimatska akcijska plana sudjelovat će multiplikatori, kao što su nacionalne udruge za ekološki uzgoj, poljoprivredne savjetodavne institucije, zadruge, obrazovne institucije i drugi dionici. Osim toga, multiplikatori će sudjelovati na konferencijama i festivalima.

Rezultati i razvoj kapaciteta:

Temeljna pretpostavka projekta je da poljoprivrednici u ciljanim područjima nemaju potrebna znanja i nisu dovoljno upoznati s alternativnim, ekološki i ekonomski isplativim načinima proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.

Zatim će se mapirati dionici i snimiti postojeće stanje poljoprivrede u ciljanim područjima. Nakon toga izradit će se Studija o prisutnosti i utjecaju metoda sekvestracije ugljika na proizvodnju hrane na lokalnim farmama. Potom će se organizirati konferencija s debatama i analizama koje su nužne za izradu klimatskih akcijskih planova za pametnu ekološku poljoprivredu u obje općine (Križevci i Travnik).

Kroz različite projektne aktivnosti kao što su radionice na Eko festivalima, posjete poljoprivrednicima tijekom programa zelene edukacije i slično,  poticat će se razmjena znanja i iskustava između različitih konvencionalnih i ekoloških poljoprivrednika.

Ove aktivnosti će podizati i razvijati svijest kod ciljnih skupina na projektu u suradnji s općinama (i za njih) i na taj način uključivati teme pametne ekološke proizvodnje u lokalne razvojne strategije. Osim toga, radionice na Eko festivalima, konferencijama i web stranicama pojačat će širenje informacija o održivoj proizvodnji hrane.

Program zelenog obrazovanja usmjeren je na podršku poslovnim idejama iz područja  ekološke poljoprivrede. Program će dovesti do vidljivosti ekoloških poljoprivrednih proizvođača, vlasnika poljoprivrednog zemljišta i studenata koji će postati pokretači pametne ekološke proizvodnje hrane i  pozitivnih klimatskih akcija.

Svi rezultati koji su povezani s projektom (kurikulum programa zelenog obrazovanja, obrazovni materijali, financijski pokazatelji, video zapisi, brošure itd.) bit će javno dostupni na web platformi projekta.

Konačni cilj SOFI projekta je da aktivnostima, rezultatima i ishodima, inicira pokretanje novih, ekološki prihvatljivih odluka i rješenja u poljoprivrednom sektoru na:

  • razini građana/potrošača
  • razini poljoprivrednika/proizvodnje
  • razini multiplikatora/općine.

„This project is part of the European Climate Initiative (EUKI). EUKI is a project financing instrument by the German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action (BMWK). The EUKI competition for project ideas is implemented by the Deutsche Gesellshaft fűr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. It is the overarching goal of the EUKI to foster climate cooperation within the European Union (EU) in order to mitigate greenhouse gas emissions“

SOFI - poster

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.