Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održan Stručni skup u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima bilo je domaćin Stručnog skupa Hrvatske mljekarske udruge na kojem su, uz obilježavanje 60. obljetnice Mljekarskog lista, dodijeljene Godišnje nagrade Mljekarskog lista za kategorije Mliječna farma 2022. godine i Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2022. godini.

Pokrovitelj skupa bila je Koprivničko-križevačka županija.

Skup je otvorila i sudionicima se obratila predsjednica Hrvatske mljekarske udruge, gospođa Vera Volarić. Zatim je sve pozdravila i dobrodošlicu izrazila  dekanica Marcela Andreata-Koren, naglašavajući kako nije bilo boljeg mjesta za obilježavanje ove visoke obljetnice i dodjele nagrada od Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.  

Svečanosti su nazočili koprivničko-križevački župan Darko Koren, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić te čelni čovjek laboratorija u Poljani Križevačkoj Ivica Vranić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi uvaženi gosti.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj svečanosti. „Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su temelji kuće. Sve ih je manje, ali vjerujem da su sve čvršći. Uvjeren sam da svaka regija i država mora na taj način promišljati prema onima koji proizvode hranu. Zadnjih nekoliko godina osvjedočili smo se koliko je to važno u svakoj državi i ovdje smo da damo podršku tim ljudima. Županija to stalno čini i trudit ćemo se da svake godine to bude još više“ – kazao je župan.

Državni tajnik Zdravko Tušek zahvalio je proizvođačicama i proizvođačima mlijeka što ruralni prostor čine vitalnim i živim. „Ministarstvo poljoprivrede brine kako bi temelji mljekarstva bili što jači i čvršći kako bi mogli odgovoriti na sve izazove s kojima se susreće sektor mljekarstva u Hrvatskoj. Bitna nam je samodostatnost i zato nam je bitno jačati poljoprivredne proizvođače, posebice proizvođače mlijeka. Ministarstvo poljoprivrede uložilo je u više od 800 projekata oko 110 milijuna eura, ulagalo se i u mliječne farme i u mliječnu industriju. I dalje ćemo podupirati primarnu proizvodnju i preradu“ – rekao je državni tajnik dodavši da svi moraju raditi na tome da cijena mlijeka bude veća.

Uslijedilo je dodjeljivanje nagrada.

Nagrada za mliječnu farmu 2022. godine pripala je OPG-u Murković iz Novakovca u Međimurskoj županiji. Na OPG-u živi i radi David Murković, student Učilišta pred završetkom prijediplomskog studija, usmjerenja Zootehnika.

Za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2022. godini nagradu je primio Marko Ivančan iz Novačke u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Obilježavanje 60. obljetnice Mljekarskog lista započelo je prezentacijom glavnog urednika Zorana Bašića. Predstavljeni su uzorni proizvođači mlijeka unatrag 15-ak godina. U ime Uredničkog odbora pozdrave je uputio Miljenko Konjačić. „Kao malo dijete sam čekao da mama donese Mljekarski list, a danas i moja djeca listaju i čitaju Mljekarski list. Časopis je svojim kontinuitetom i tradicijom u vrhu najčitanijih stručnih, edukativno-informativnih časopisa u Hrvatskoj. Prvenstveno je namijenjen proizvođačima mlijeka i gospodarstvima koji se bave tom proizvodnjom. Dobra je komunikacija Mljekarskog lista s proizvođačima i mljekarama koje su podržale izlaženje lista još 1963. godine“ – rekao je Konjačić i dodao kako u časopisu ima puno lijepih i uspješnih primjera u teškoj i kompleksnoj proizvodnji.

Na svečanosti glazbeni obol dali su Ana i Stjepan Fortuna.

Ne treba isticati da je atmosfera bila jako ugodna, naprosto familijarna. U iznimno velikom broju okupili su se svi oni kojima je mlijeko poveznica, od proizvođača, otkupljivača, prerađivača te znanstvenih i stručnih djelatnika vezanih za ovo područje poljoprivrede. Također zasigurno ne treba isticati da je i u ovom okupljanju bio prisutan prilično veliki broj bivših studenata Učilišta, danas zaposlenih na raznim mjestima u poljoprivredi koji uvijek rado posjećuju svoje Učilište i evociraju uspomene na vrijeme studiranja.

Druženje se nastavilo u prostoru Učilišta.

Najveći dio fotografija snimio Andreas Mađerić, VGUK

Osnovni izvor teksta i dijela fotografija: [FOTO/VIDEO] MLJEKARSKI LIST U KRIŽEVCIMA PROSLAVIO 60. ROĐENDAN Dodijeljene Godišnje nagrade Mljekarskog lista proizvođačima mlijeka – Prigorski.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.