Dana 26. siječnja 2023. godine preminuo je prof. dr. sc. Mirko Gagro, dugogodišnji profesor na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Prof. dr. sc. Mirko Gagro rođen je 16. lipnja 1935. godine u Hodbini, naselju u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Mostaru, a Srednju poljoprivrednu školu u Čapljini. Nakon srednje škole odlazi u Zagreb na Poljoprivredni fakultet gdje je diplomirao, magistrirao i doktorirao.

Prvo se zapošljava na Srednjoj poljoprivrednoj školi u Bosanskoj Dubici, zatim u Poljoprivredno prehrambenom kombinatu „Đuro Salaj“ u Valpovu, nakon toga u Poljoprivrednoj stanici u Vukovaru. Od kraja 1969. do umirovljenja, 1. siječnja 2002., prof. dr. sc. Mirko Gagro bio je zaposlen na današnjem Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. S radom je započeo u tadašnjem Zavodu za poljoprivredna istraživanja pri Poljoprivrednom školskom i istraživačkom centru u Križevcima u kojem uskoro postaje prvo zamjenik direktora Zavoda, potom direktor. Istovremeno postaje predavač na Višoj poljoprivrednoj školi koja djeluje u sklopu Poljoprivrednog školskog i istraživačkog centra. S početkom 1979. Poljoprivredni školski i istraživački centar mijenja ime u Poljoprivredni institut (za usmjereno obrazovanje i znanstveni rad), dr. sc. Gagro postaje voditelj znanstvenog i stručnog rada. Od 1991. do 1998. obnaša dužnost dekana.

Glavno područje rada prof. dr. sc. Mirka Gagre bilo je vezano za uzgoj ratarskih i industrijskih kultura, i u istraživačkom smislu i u nastavnim predmetima. Osim dugogodišnjeg predavačkog rada u Križevcima, bio je i vanjski suradnik na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Tijekom svojeg rada izabiran je u najviša znanstveno-nastavna zvanja, od docenta do redovitog profesora, i znanstvena zvanja, od znanstvenog suradnika do znanstvenog savjetnika, a sve na osnovi svoga bogatog znanstvenog i stručnog rada u kojem je sudjelovao na mnogobrojnim projektima, međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim kongresima. Napisao je više od sedamdeset znanstvenih i više od sto stručnih radova i priloga i dr. Objavio je tri knjige i jednu skriptu, a i danas su tražena i čitana literatura knjige Žitarice i zrnate mahunarke te Industrijsko i krmno bilje.

Bio je aktivan član Hrvatskog agronomskog društva, dvije godine i predsjednik, član Senata Sveučilišta u Zagrebu, član Znanstvenog savjeta za poljoprivredu i šumarstvo te Sekcije za ratarstvo pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Uz svoj znanstveni i stručni rad, prof. dr. sc. Mirko Gagro bio je u prvom redu praktičar i rado viđen u mnogim poljoprivrednim poduzećima i gospodarstvima koji su od njega uvijek mogli dobiti korisne savjete za poljoprivrednu proizvodnju. Još mnogo godina nakon njegovog umirovljenja susretali smo poljoprivrednike širom Hrvatske koji su pitali za profesora Gagru i rado ga se sjećali.

Ostat će u sjećanju brojnim bivšim studentima Učilišta kao pravedan, ne preblag, ali ni prestrog profesor, uvijek ustrajan u tome da studenti razumiju poljoprivredu, ali i uvijek spreman pomoći.

Ostat će u sjećanju svojih kolega, onih koji su znali da s njime mogu o svemu razgovarati, da ne dopušta lošu atmosferu u zajednici jer da samo složna zajednica može dati dobre rezultate.  

Pamtit ćemo ga kao dobrog i toplog čovjeka i stručnjaka.

Neka mu je vječna hvala i slava!

Počivao u miru!

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.