Dana 23.02.2019. redovni i izvanredni studenti V semestra prema izvedbenom studijskom programu na predmetu Vinogradarstvo i vinarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama  izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima:


1.    VINARIJA PP ORAHOVICA   
Prva vinarija koju su studenti posjetili bila je vinarija PP Orahovica u kojoj nas je dočekala  enologinja Ivana Nemet. Ona nas je upoznala sa načinom proizvodnje grožđa i strukturom svojih nasada, te stručnim objašnjenjima tehnologije prerade grožđa i proizvodnje mirnih i pjenušavih vina. Studenti su vidjeli i sve uređaje koji se u njoj koriste (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja svojih vina na tržište). U samom podrumu imali smo priliku kušati njihov pjenušac proizveden klasičnom metodom vrenja u boci. Po završetku obilaska vinarije bila nam je upriličena stručno vođena degustacija njihovih vrhunskih bijelih i crvenih vina.  

2.     OPG MATOČEC, Đurđevac  
Nakon vinarije PP Orahovica posjetili smo obiteljsku vinariju Matočec. Vlasnik vinarije g, Marijan Matočec upoznao nas je s načinom proizvodnje i strukturom njihovih nasada. U podrumu pružio nam je sva stručna objašnjenja tehnologije prerade grožđa i proizvodnje vina u njihovoj vinariji,    kao i svih uređaja koji se koriste tijekom proizvodnog procesa (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja svojih vina na tržište). Nakon stručnih tumačenja bila nam je upriličena vođena degustacija njihovih vrhunskih vina, pod zaštićenim nazivom „vina s peskov“.
 
3.     VINARIJA KOSTANJEVEC- Lukovec, Rasinja         
Završna vinarija koju smo obišli bila je vinarija Kostanjevec. U vinariji nas je primio vlasnik vinarije g. Goran Kostanjevec i enolog Luka Koščak koji nas je upoznao s poviješću nastanka vinarije i načinom proizvodnje i strukturom njihovih nasada, te asortimanom vina koji proizvode. Upoznao nas je s tehnologijom prerade grožđa i proizvodnje vina u njihovoj vinariji, kao i svih uređaja koji se koriste tijekom proizvodnog procesa (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja svojih vina na tržište). U podrumu upriličena nam je prezentacija i degustacija njihovih pjenušavih i mirnih bijelih i crvenih vina. Nakon večere i druženja uslijedio je povratak u Križevce.

Izvješće pripremio:

Dragutin Kamenjak, dipl.ing., v.pred.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.