Obilježena 200-ta obljetnica rođenja Dragutina Lambla, prvog ravnatelja Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima

Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima,  Hrvatsko-češko društvo i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima organizirali su predavanje povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Dragutina Lambla.

Riječ je o prvom ravnatelju Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima, a predavanje su u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima održali Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva na temu „Braća i sestre Dragutina Lambla“ i Ozren Blagec, viši kustos na temu „Dragutin Lambl – prvi ravnatelj Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima“

Ozren Blagec rekao nam je kako je ovo prigoda da se prisjetimo vremena dok je Dragutin Lambl bio ravnatelj i profesor na Učilištu u Križevcima, ali i da se prisjetimo njegovog rada prije i nakon Križevaca. -Taj dio javnosti je gotovo nepoznat. Rođen je 1823. u zapadnoj Češkoj, svoju karijeru započeo je kao profesor i ravnatelj srednje poljoprivredne škole u Češkoj, a 1860. godine je došao u Križevce i tu je živio 14 godina. Na Učilištu je predavao desetak predmeta, a iz Križevaca odlazi 1874. godine i biva umirovljen.

I u mirovini je vrlo aktivan, bavio se izgradnjom šećerane u Pragu, a s bratom je zasadio veliki vinograd u Češkoj – rekao je Blagec dodavši kako je otišao i u Italiju, te da uslijed napornog rada i moždanog udara tamo i umire.

Okupljenima su pozdravne riječi uputili zamjenik češkog veleposlanika u Hrvatskoj Slavomir Goga, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, akademik Ferdo Bašić i Upravitelj Zavoda HAZU u Križevcima Ivan Peklić.

Izvor: [FOTO] Dva stoljeća od rođenja Dragutina Lambla, održano predavanje u Križevcima – Prigorski.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.