Terenska nastava - Voćarstvo

 

Dana 23.02.2023. redovni i izvanredni studenti III. semestra prijediplomskog stručnog studija Poljoprivreda, prema izvedbenom planu nastave predmeta Voćarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama  izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima:

PZ ČAKOVEC

Prvo smo posjetili Poljoprivrednu zadrugu Čakovec, gdje nas je primila Dragica Magdalenić, nekadašnja studentica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, a sadašnja tehnologinja ULO (Ultra low oxygen) hladnjače. PZ Čakovec udružena je sa 60-ak kooperanata čiji se broj mijenja ovisno o godini. Upoznala je studente sa stručnom pomoći kooperantima tijekom proizvodnje te savjetovanjem tijekom cijele godine oko same tehnologije  i određivanja optimalne zrelosti jabuke, a samim time i roka berbe pomoću škrobnog testa i testa tvrdoće koji se koristi kao nadopuna škrobnom testu radi veće sigurnosti u procjeni zriobe. Studentima je objašnjen način berbe, organizacija prijevoza, preuzimanje i skladištenje jabuka u ULO hladnjači s izrazito niskom razinom kisika koja omogućava dugotrajno skladištenje. ULO hladnjača sagrađena je prije 17 godina, kapaciteta 2250 t (15 komora kapaciteta 150 t). Također, studenti su imali priliku vidjeti proces sortiranja i pakiranja jabuka prema klasama. Osim toga, tehnologinja nam je pričala i o problemima koji se javljaju u procesu proizvodnje, kao što su mraz, deformirani plodovi, prevelika količina šećera, itd.

OPG HAŽIĆ

Nakon PZ Čakovec posjetili smo OPG Hažić u Sv. Martinu na Muri koji raspolaže s cca 5 ha voćnjaka i hladnjačom s kontroliranom atmosferom zapremnine 100 t, gdje ih je vlasnica gospodarstva Tatjana Hažić upoznala s vlastitom tehnologijom proizvodnje jabuka (sorte Jonagold, Golden Delicious, Idared, Granny Smith), a koje prodaju kao konzumnu jabuku i prerađuju u sokove i čips. Vlasnica nas je provela kroz pogon za preradu jabuka u sok te sušaru u kojoj se dobiva čips od jabuke. Ispričala nam je i pokazala što su sve od opreme i prostorija uspjeli izfinancirati iz EU fondova. OPG Hažić također se bavi i proizvodnjom grožđa na 2,5 ha (sorte Sauvignon, Chardonnay, Graševina, Traminac i  osobito sorte međimurskog vinogorja - Pušipel), soka od grožđa i vina, pa su tako studenti nakon razgledavanja vinskog podruma u vinskoj kući Hažić imali priliku kušati vina koja se proizvode na gospodarstvu, uz stručno vođenu degustaciju i kušanje međimurskih specijaliteta „meso z tiblice“. U sklopu OPG-a nalazi se i novouređeni vinski kamp financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Izvješće izradila: Iva Šikač, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.