Izvješće s terenske nastave - Vinogradarstvo i vinarstvo

Dana 03.03.2023. redovni i izvanredni studenti V. semestra prijediplomskog stručnog studija Poljoprivreda prema izvedbenom planu nastave na predmetu Vinogradarstvo i vinarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama  izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima:

VINARIJA BELJE

Prva vinarija koju su studenti posjetili bila je vinarija Belje. Stari podrum vinarije Belje ukopan je u brijeg još prije 5. stoljeća u centru baranjskog mjesta Kneževi Vinogradi. Ovo fantastično zdanje iza svojih teških vrata skriva tri etaže dugačkih hodnika ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta. Beljski podrum najveći je i najimpozantniji vinski podrum u Baranji, ali i u cijeloj regiji u kojoj se vinski podrumi nazivaju gatori. Nakon obilaska starog podruma i kratke priče o povijesti, studentima je u kušaonici priređen baranjski doručak (specijaliteti poput kulena od crne slavonske svinje, kobasica i domaćih sireva) uz kušanje pet različitih vina ove vinarije koje je vodio glavni enolog vinarije Marijan Knežević. Nakon degustacije uslijedio je posjet novom podrumu koji je smješten u srcu beljskih vinograda, čime je omogućen brzi transport grožđa tijekom berbe sa svih vinogradarskih lokacija. Ukupni kapacitet vinarije je 8 milijuna litara vina smještenih u gotovo 250 inox spremnika. Obilaskom nove vinarije studenti su upoznavani s načinom proizvodnje grožđa i strukturom nasada, te stručnim objašnjenjima tehnologije prerade grožđa i proizvodnje njihovih  vina. Studenti su imali priliku vidjeti razne vrste posuđa i  uređaja koji se u njoj koriste (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja vina na tržište). Obilazak je završen posjetom vidikovca s kojeg puca pogled na vinograde koji su u vlasništvu vinarije Belje, a kojih ukupno ima oko 650 ha.

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA – POŽEGA, VINARIJA VINUM ACADEMICUM

Druga vinarija koju su studenti posjetili bila je vinarija Vinum academicum koja djeuluje u sklopu Fakulteta turizma i ruralnog ravoja u Požegi. Vinarija ima svojih oko 8 ha vinograda koje većinom obrađuju studenti. U vinariji nas je ugostio profesor koji, između ostalog, vodi podrum i usmjerava studente tijekom raznih istraživanja koja provode u svrhu izrade svojih završnih i diplomskih radova te raznih projekata. Studenti su imali priliku kušati deset različitih vina koja su proizvedena što u sklopu istraživanja studenata, što za prodaju. Opisane su tehnologije proizvodnje grožđa i vina te svi postupci koje je potrebno provesti kako bi se došlo do finalnog proizvoda, vina.

 VINARIJA ĆASIĆ, PAKRAC 

Zadnja vinarija koju su studenti posjetili bila je obiteljska vinarija Ćasić. Vlasnik vinarije g, Saša Ćasić upoznao nas je s ekološkim načinom proizvodnje grožđa i vina i strukturom njihovih nasada. U podrumu nam je pružio sva stručna objašnjenja u vezi tehnologije prerade grožđa i proizvodnje vina u njihovoj vinariji, prema principima ekološke proizvodnje, kao i svih uređaja koji se koriste tijekom proizvodnog procesa (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja vina na tržište). U podrumu studenti su imali prilike kušati mlada, još nefinalizirana vina za tržište. Nakon stručnih tumačenja studenti su imali večeru uz koju nam je bila upriličena vođena degustacija njihovih vrhunskih ekoloških vina, od klasičnih do predikatnih berbi.

Izvješće pripremila: Iva Šikač, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.