Aktivnosti na projektu SOFI (Smart Organic Food Innitiative)

Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika (BiH) je u svojstvu domaćina organiziralo brojne aktivnosti koje se provode na projektu SOFI čiji je nositelj Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Projektni tim ispred VGUK čine  dr.sc. Dijana Horvat, dr.sc. Silvije Jerčinović, dr.sc. Sandra Kantar i dr.sc. Kristina Svržnjak. Aktivnosti su se odvijale u razdoblju 15.-19.03.2023. u okviru kojih smo posjetili i komunicirali s poljoprivrednicima Srednjebosanskog kantona BiH kako bismo se što bolje upoznali sa stanjem u poljoprivredi na području:

  • Nova Bila – Udruga Čuvarice tradicije,
  • Han Bila – Udruga poljoprivrednika Lašva-Vlašić,
  • Mehurići, Ribnjak Izvor – Poljoprivredna zadruga Livada,
  • Guča Gora – Udruga Naše vrijednosti,
  • Turbe, Vlašićka kuća - Udruga poljoprivrednika Karaula-Vlašić i Poljorad d.o.o.

Tom prilikom, četrdesetak poljoprivrednika ispunilo je upitnik o poljoprivredi kojom se bave, a u neformalnim razgovorima pojasnili su nam izazove s kojima se svakodnevno susreću.

Nakon toga, analizirali smo poljoprivredna gospodarstva koja smo posjetili u kontekstu aktualne strategije poljoprivrede općine Travnik  s predstavnikom Službe za poljoprivredu Općine Travnik. Predložili smo moguće administrativne postupke, strateške i druge dokumente poljoprivrednicima iz općine Travnik i to na osnovu iskustava poljoprivrednika iz Hrvatske koji su također sudjelovali u projektnim aktivnostima. S obzirom da je BiH dobila službeni status kandidata za pristupanje EU, praktična iskustva hrvatskih ekoloških poljoprivrednika bila su naročito korisna (OPG Biomara, OPG Fanatiks).

Uslijedila je konferencija “Pametna ekološka poljoprivreda” u kojoj su dr.sc. Kantar i dr.sc. Svržnjak održale prezentaciju “Poljoprivreda i cjeloživotno učenje” (program konferencije u prilogu) te bivši student VGUK Martin Topljak “Poduzetnička infrastruktura u poljoprivredi”.

U slijedećoj fazi projektnih aktivnosti detaljno će se analizirati  podaci dobiveni iz upitnika namijenjenog poljoprivrednicima Srednjebosanskog kantona koji će poslužiti za pripremu  “zelenog obrazovnog programa”.

                                                                                               Izvješće pripremila:

Dr. sc. Kristina Svržnjak, prof. struč. stud.

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Program konferencije

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.