VGUK na konferenciji „Stručni studiji – potpora razvoju hrvatskog gospodarstva“

U četvrtak, 16. ožujka 2023. članovi Zbora veleučilišta sudjelovali su na konferenciji „Stručni studiji – potpora razvoju hrvatskog gospodarstva“ u organizaciji Glasa Istre te uz pokroviteljstvo Zbora veleučilišta. Konferencija je okupila predstavnike vodećih poslodavaca u Istri te veleučilišta širom Hrvatske, a koji su na dva tematska panela raspravljali kako približiti poslodavce i obrazovne institucije. Konferencija je održana u Poreču.

Iz Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima konferenciji su prisustvovale dekanica, dr. sc. Marcela Andreata-Koren i prodekanica za nastavu i studente, dr. sc. Tatjana Jelen.

Uz prisustvo župana Istarske županije Borisa Miletića, gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića te predsjednika Zbora veleučilišta Damira Juga, predstavnici tvrtki Valamar, British American Tobacco, Adriatic Club International te Agencije za ruralni razvoj Istre istaknuli su u sklopu panel diskusije „Istraživačko – razvojne aktivnosti i potrebe za novim studijskim programima“ veliku potrebu za djelatnicima različitih profila, kao i potrebu da obrazovne ustanove konstantno osluškuju potrebe gospodarstva, prilagođavaju svoje programe, ali i da tvrtke svojim zaposlenicima omogućavaju cjeloživotno obrazovanje, razvoj i mogućnost napredovanja.

S druge strane, predstavnici obrazovnih ustanova; Istarskog veleučilišta, Veleučilišta PAR, Visokog učilišta Algebra te Veleučilišta Edward Bernays su, u sklopu panela „Veleučilišta kao generatori kadrova“, naglasili potrebu za kontinuiranim unaprjeđivanjem kvalitete obrazovnog procesa i studijskih programa te stalnim i intenzivnim prilagođavanjem poslodavcima studenata i njihovim potrebama. Istaknuto je kako je ključna prednost stručnih studija njihova fokusiranost i fleksibilnost i znatno brža prilagodljivost promjenama u odnosu na sveučilišta kao znatno veće ustanove. Župan Istarske županije Boris Miletić na panelu je istaknuo i potrebu da veleučilišta prate strategije i potrebe lokalne samouprave te na taj način daju doprinos konkurentnosti lokalne uprave.

Zaključak sudionika konferencije jest da je ključ uspjeha obrazovnog procesa kvaliteta, te kako bi veleučilišta trebala biti servis poslodavcima i gospodarstvu.

Konferenciju je organizirao Glas Istre, vodeća dnevna novina u Istri, uz pokroviteljstvo Zbora veleučilišta Republike Hrvatske i domaćinstvo Grada Poreča. Partneri u organizaciji konferencije bili su Visoko učilište Algebra iz Zagreba, Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke i Istarsko veleučilište iz Pule te Veleučilište Edward Bernays iz Zagreba. Panelisti su bili dr. sc. Ivan Herak, član Uprave ACI-ja za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, direktorica odjela za razvoj ljudskih potencijala Valamar Riviere Tea Cergna, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić, HR Bussines partner BAT-a Nina Stepčić, dekan Bernaysa Damir Jugo, dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković, dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić, dekan Istarskog veleučilišta Daglas Koraca i istarski župan Boris Miletić. Konferenciju je moderirao i vodio novinar Milan Pavlović.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.