Početna konferencija SOFI projekta

Veleučilište u Križevcima u ulozi vodećeg partnera provodi projekt SOFI (Smart Organic Food Innitiative) zajedno s Udrugom za ekonomiju zajedništva (UEZ) iz Križevaca, Sjedištem za cjeloživotno učenje (SCU) iz Travnika (BiH), te udrugom Starkmacher iz Mannheima (Njemačka) u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI).

Cilj projekta SOFI je pokretanje novih, ekološki prihvatljivih odluka i rješenja u poljoprivrednom sektoru putem edukacije, izrade klimatskih akcijskih planova za Križevce i Travnik i istraživanja o utjecaju lokalne poljoprivrede i potencijalu ekološke poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost.

Tim povodom, 18.05.2023. u Centru Mariapoli Faro u Križevcima održana je početna konferencija „Klimatski akcijski plan za poljoprivredu za Grad Križevci“. Uz sudjelovanje projektnih partnera i vanjskih dionika projekta, projekt SOFI su predstavili predsjednik Udruge za ekonomiju zajedništva Peter Fabjan i dr.sc. Sandra Kantar ispred Veleučilišta u Križevcima.

Nadalje, konferenciju je pozdravila dekanica Veleučilišta u Križevcima dr.sc. Marcela Andreata-Koren i naglasila kako je projekt SOFI izvrstan nastavak aktivnosti Veleučilišta u smjeru poticanja ekološke poljoprivrede. Gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn je također pohvalio projekt SOFI  koji će doprinijeti  brendiranju grada i unaprjeđivanju kvalitete života kako bi grad postao naše prirodno okruženje. Nakon toga, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivica Kisić održao je zanimljivo predavanje o utjecaju poljoprivrede na klimatske promjene i ukazao na glavne izazove s kojima će se susresti proizvođači hrane. Zatim je  viši savjetnik iz Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede Slavko Kopilović, dipl.ing. predstavio poljoprivredne prakse u Križevcima, nakon čega je Jasminka Iličić predstavila Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Biomara koje se bavi biodinamičkim uzgojem povrća i bobičastog voća. Na okruglom stolu koji je uslijedio, savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje grada Križevaca Petra Pomper predstavila je Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka grada Križevaca, a o radu i ulozi Križevačkog laboratorija inovacija za klimu (KLIK) govorila je upraviteljica zadruge Sanela Mikulčić Šantić.

Na kraju konferencije, sudionici su diskutirali i umrežavali se uz prigodni domjenak. Na konferenciji su sudjelovali i studenti 2. godine stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjera Menadžment u poljoprivredi, te se upoznali s projektom i glavnim izazovima poljoprivredne proizvodnje u budućnosti.

Danijel Topljak

student 2. godine Menadžmenta u poljoprivredi

Veleučilište u Križevcima

Više informacija o konferenciji dostupno je na sljedećim poveznicama:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=gota0-YWT0I

Prigorski.hr: https://prigorski.hr/veleuciliste-u-krizevcima-i-udruga-za-ekonomiju-zajednistva-predstavili-projekt-sofi/

Križevci.info: https://www.krizevci.info/2023/05/17/u-cetvrtak-hibridna-konferencija-klimatski-akcijski-plan-za-poljoprivredu-za-grad-krizevce/

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.