Terenska nastava - Pag

Redoviti studenti četvrtog semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, usmjerenja Bilinogojstvo, Menadžment u poljoprivredi i Zootehnika, u razdoblju od 26. – 27. svibnja 2023. bili su na terenskoj nastavi na otoku Pagu u sklopu predmeta Ishrana i metode zaštite bilja, Uzgoj povrća, Uzgoj goveda, Mljekarstvo i sirarstvo i Ovčarstvo i kozarstvo. Od nastavnog osoblja na terenskoj nastavi bili su: dr. sc. Dražen Čuklić, Milan Suša, mag. ing. agr., Iva Šikač, mag. ing. agr. i Goran Mikec, mag. ing agr.

U sklopu terenske nastave studenti su posjetili farmu magaraca Dar-Mar kod Briševa, Pašku siranu d.d. u Pagu, siranu Gligora u Kolanu te farme mliječnih goveda i ovaca u Sadilovcu.

U sirani Gligora i Paškoj sirani d.d. studenti su vidjeli i upoznali se s tehnološkim procesima proizvodnje različitih vrsta sireva te su na kraju i kušali iste.

Na farmi magaraca Dar-Mar u Briševu studenti su imali prilike vidjeti i hraniti magarce, upoznati se s proizvodnjom mlijeka te njenom količinom i kvalitetom. Također, studenti su mogli probati magareće mlijeko. Farma posjeduje 41 magarca, od čega je 20 muznih, a mužnja se odvija ručno.

U Sadilovcu su studenti posjetili farmu čiji je vlasnik-direktor naš završeni student usmjerenja Zootehnika, Milan Mirosavljević. Broj muznih krava pasmine američki holstein kreće se oko 650 dok je broj mliječnih  ovaca oko 450. Uz krave i ovce, na gospodarstvu ima preko 60 konja različitih pasmina. Od ratarstva imaju 1400 ha zemlje od kojih je 500 ha površina pod kukuruzom, a 300 ha su pašnjaci. Obitelj Mirosavljević na farmi ima oko 70 zaposlenih. Tokom posjeta farmi studenti su imali prilike vidjeti gradnju rotolaktora za mužnju krava.

Na kraju dana studenti su imali prilike uživati i družiti se uz pjesme i roštilj (kojeg su sami studenti pripremili), lijepo vrijeme je poslužilo za posjet plaži Zrće u Novalji, a prilikom povratka s terenske nastave svi zajedno su otišli na ručak u restoran Pino kod Slunja.

Izvještaj izradio:

Goran Mikec mag. ing. agr.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.