Terenska nastava – stručni diplomski studij Poljoprivreda

 

Dana 19. svibnja 2023. redoviti i izvanredni studenti 1. godine stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda  bili su na terenskoj nastavi iz ratarske i stočarske grupacije predmeta. Zajedno sa svojim nastavnicima posjetili su  PPK Valpovo d.o.o. i PP Orahovica d.o.o.

Prvo smo posjetili PPK Valpovo koji se u segmentu ekološke proizvodnje bave  uzgojem žitarica i uljarica na vlastitim ratarskim površinama, uzgojom teladi u sustavu krava-tele, te kooperacijom s ekološkim proizvođačima te u sklopu silosa imaju i izdvojeni jedini certificirani ekološki silos u Hrvatskoj kapaciteta 4000 tona ekoloških roba. 

Ljubazni domaćini najprije su predstavili način rada silosa, od zaprimanja robe do čuvanja, s posebnim naglaskom na načine sprečavanja šteta od skladišnih štetnika.

Imali smo prilike čuti i iskustva u ekološkoj proizvodnji ratarskih kultura koja se odvija na 590 hektara gdje uzgajaju pšenicu, pir i suncokret, uljanu repicu te travne smjese i lucernu za sustav krava-tele.

Uslijedio je posjet PP Orahovica, ekološkom uzgoju goveda u sustavu krava-tele. U uzgoju krava-tele uzgaja se više od tisuću grla pasmina angus, charolais i limousine. Držanje i uzgoj odvija se na dvije govedarske farme, a većinu godine goveda žive na pašnjačkim površinama. Telad koja dolazi iz uzgoja krava-tele hrani se mlijekom i travom s pašnjaka, što osigurava vrhunsku kvalitetu mesa.

PP Orahovica najveći je proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj pa smo imali prilike vidjeti i nasade lijeske. Uzgaja se lijeska sortimenta: Istarski duguljasti, Rimski, Halški div, Tonda di Giffone, Tonda Gentile Romana. Zanimljivo je da su ovi nasadi u ekološkom sustavu uzgoja svega prvih pet godina nakon čega prelaze u konvencionalnu proizvodnju.

Bila je to još jedna uspješna terenska nastava, a više se može vidjeti na priloženim fotografijama.

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.