In memoriam: mr. sc. Đurica Kalember

(Rijeka, 13. 7. 1957. – Rijeka, 7. 6. 2023.)

U Rijeci je 07. lipnja 2023. preminuo naš dugogodišnji, odnedavno umirovljeni djelatnik mr. sc. ĐURICA KALEMBER. Veleučilište u Križevcima, Katedra za zootehniku, ostalo je bez svojeg zaljubljenika u stočarstvo, posebno u konje.

Đurica Kalember rođen je u Rijeci 1957. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Studirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu - Stočarski smjer. Diplomirao je 1984. godine na temu “Proizvodnja kalifornijske pastrve u slatkoj i boćatoj vodi”.

Iste godine, u jesen odlazi na odsluženje vojnog roka, a za čijeg trajanja upisuje poslijediplomski studij iz područja Ribarstva na matičnom fakultetu.

Kratko vrijeme, neposredno prije i po završetku vojnog roka, radi u Zavodu za ispitivanje kvalitete u Zagrebu (ZIK) na analizi kvalitete mlijeka, s dispozicijom u zagrebačkom Dukatu.

U proljeće 1986. godine zapošljava se u Poljoprivrednom institutu u Križevcima. Već se tada uključuje u provođenje nastave iz predmeta “Ribarstvo”, “Sitno stočarstvo”, te provodi program “Stručne prakse”. Predaje i na Srednjoj poljoprivrednoj školi, koja se tada nalazi također u sastavu Poljoprivrednog instituta.

Tijekom 1989. i 1990. godine radi na Ribnjačarstvu Pisarovina, radnoj jedinici u sastavu Ribnjačarstva Jastrebarsko. Za vrijeme boravka na Ribnjačarstvu Pisarovina, 1990. godine magistrira na temu “Analiza ekonomskog poslovanja RO “IRIDA” iz Daruvara, prve jugoslavenske tvornice za preradu slatkovodne ribe”.

U jesen 1990. godine vraća se u Poljoprivredni institut u Križevce, gdje nastavlja s izvođenjem nastave iz predmeta “Ribarstvo”, “Sitno stočarstvo”, s posebnim osvrtom na “Svinjogojstvo”, te vođenjem “Stručne prakse”.

Tijekom 1998. godine, u trajanju od tri tjedna, boravi u Nizozemskoj na International Agricultural College Larenstein - Dairy Training Centre Friesland, Oenkerk, gdje se upoznaje s njihovom govedarskom proizvodnjom te proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka.

U svom profesionalnom radu najviše ga zanima reprodukcija životinja, a posebno prenošenje genetske osnove životinja na nove generacije, kao i samo poboljšanje tih svojstava kroz generacije. Posebno ga zanima prijenos produktivnih osobina samih životinja s jedne generacije na drugu. Pored toga, zanima ga i poboljšavanje kvalitativnih, odnosno nutritivnih svojstava životinjskih proizvoda (meso i mlijeko), kao i njihovih prerađevina (mesne prerađevine i sirevi).

Od 1998. godine do 2022. godine, kada odlazi u mirovinu radi u Visokom gospodarskom učilištu kao viši predavač na obveznom kolegiju:“Zootehnika“ i izbornom predmetu: „Ribarstvo i zaštita voda“. U istom razdoblju objavio je 35 znanstvenih i stručnih radova, izlagao na 10 međunarodnih skupova radove iz domene genetski ugroženih vrsta u Republici Hrvatskoj te objavio praktikum iz ribarstva za struku. Bio je posvećen biologiji životinja i posjedovao je široko znanje iz toga područja, tako ako bi bio zamoljen za neki podatak iz struke, spremno je odgovarao činjeničnim znanjem, navodeći u kojoj knjizi i na kojoj stranici se nalazi traženi podatak. Dijelio je kabinet s dvije kolegice veterinarske struke koje su rado s njime radile na zajedničkim programima, projektima i radovima.

Cijeli radni vijek bio je putnik, na relaciji Zagreb-Križevci-Zagreb, suputnik i supatnik s kolegicama i kolegama koji su s njime dijelili iste putne anegdote. Rado je pomagao u nevoljama koje bi zadesile njegove kolege na putu za posao.

Inače je bio poznat po tome da voli putovati svijetom i upoznavati nove ljude i njihove kulture. Nije bilo javnih događanja na kojima ga ljudi izdaleka nisu zazivali po imenu i radovali se susretu s njime.

U ovo kišno proljeće pozvan je na put s one strane duge, po prvi, ali i jedini put, bez povratne karte. Mi koji ostajemo, sjećat ćemo ga se po spektru emocija koje je znao izraziti na kratke staze, ali jasnim i gromkim glasom, kojim je bodrio ljude s kojima je dijelio ista zanimanja ili prenosio znanje i bogato iskustvo mladim ljudima, generacijama studenata.

BONA FIDE,

Hvala Ti, Đuro, za sve inicijative,

sve aktivnosti i svu energiju koju si

uložio u širenje horizonata generacijama studenata i mladim kolegama, da ljubav prema prirodi uvijek ostane ono što jest, mjesto međusobne povezanosti i opstanka.

Počivao u miru!

Đurica Kalember

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.