Erasmus + mobilnost: Canakkale Onsekiz Mart University, Turska


U okviru Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti KA 103 u razdoblju od 22. do 26. svibnja 2023. dr. sc. Marcela Andreata - Koren i dr. sc. Tatjana Jelen boravile su na Poljoprivrednom fakultetu, sastavnici Canakkale Onsekiz Mart Sveučilišta u Turskoj, gradu Canakkale.

Pokrajina Canakkale most je između dva svijeta, puna prelijepih građevina, mjesto gdje se susreću Istok i Zapad. Çanakkale (drevni Dardanellia) je grad smješten na azijskoj obali Dardanela koji povezuje Mramorno i Egejsko more. Turistički je grad i kulturno središte. Najbliži je grad arheološkim nalazištima antičke Troje te Galipolju, gdje je bila jedna od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata.

Sveučilište Çanakkale Onsekiz Mart je tursko javno istraživačko sveučilište osnovano 1992. na kojem studira oko 50.000 studenata. Član je Balkanske sveučilišne mreže, Europske sveučilišne asocijacije, Međunarodne asocijacije sveučilišta i Trakijske sveučilišne unije. Smješteno je u pokrajini Çanakkale, poznatoj turističkoj destinaciji Canakkale i okolnim gradovima.

Poljoprivredni fakultet sastavnica je ovog Sveučilišta, započeo je s radom 1995. godine. Na fakultetu postoje zavodi (i studijski programi) za: hortikulturu, zaštitu bilja, agroekonomiku, inženjerstvo poljoprivrednih strojeva i tehnologiju, poljoprivrednu biotehnologiju, poljoprivredne objekte i navodnjavanje,  ratarske kulture, znanost o tlu i ishranu bilja te zootehniku.

Na putovanje se krenulo automobilom preko Srbije i Bugarske do Turske. Treba naglasiti da je put oko 1.500 km u jednom smjeru. Međutim, krenuvši na brzu cestu Križevci – Zagreb te dalje autocestom sve do odredišta, putovanje je proteklo vrlo ugodno. Svakako da je planiran i odmor. Tako je za ovo putovanje predviđeno noćenje u Plovdivu u Bugarskoj, gdje su obje djelatnice Veleučilišta, iako u različito vrijeme, boravile preko Erasmus+ programa mobilnosti. Valjalo se podsjetiti ovog grada koji je 2019. bio izabran kao jedan od dva grada za Europsku prijestolnicu kulture (drugi je bio grad Matera u Italiji). Bilo je to lijepo provedeno vrijeme u centru Plovdiva. Nakon ovog stajališta nastavljen je put za Tursku. U Turskoj, zbog radova na cesti, trebalo je izaći s autoceste. Ispalo je da je to bilo vrlo korisno jer su se mogla vidjeti nepregledna rižina polja na kojima se intenzivno radilo na plavljenju i drugim mjerama koje prethode zasnivanju ovog usjeva. Nakon uživanja u ruralnom okruženju Turske, uslijedio je povratak na autocestu i približavanje odredištu. Kako je Çanakkale grad smješten na azijskoj obali Dardanela, bilo je potrebno odabrati način prijelaza na taj dio. Izabrati dugogodišnji način prijelaza trajektom ili novosagrađenim mostom? Izgled mosta s njegovim prekrasnim crvenim nosačima odredio je način prijelaza. Most je poveznica autoceste Kinali-Balikesir, pušten je u promet 18. ožujka 2022., na godišnjicu pobjede u bitci za Çanakkale, Zato se i zove 1915 Çanakkale most (1915 Çanakkale Köprüsü). Duljine je 4.608 m, širine 45,06 m i visine 334 m. Viseći je to most s najdužim rasponom nosača na svijetu, čak 2023 m.

Nakon dolaska u grad, smještanja u hotel, imalo se vremena, bila je nedjelja, proučiti dio grada gdje je smješteno Sveučilište Çanakkale Onsekiz Mart i Poljoprivredni fakultet, te prošetati po plažama koje okružuju ovaj grad.

Stigao je početak radnog tjedna. Na Poljoprivednom fakultetu domaćin je bio Prof. Dr. Fatih KAHRIMAN, profesor iz područja proizvodnje bilja, koji je ujedno i prodekan za stručnu praksu. Zatim je uslijedio sastanak u dekanatu Poljoprivrednog fakulteta. Bili su tu dekan, Prof. Dr. Murat ŞEKER, i prodekani,  Prof. Dr. Fatih KAHRIMAN i  Assoc. Prof. Burak POLAT (prodekan za studente i profesor iz područja zaštite bilja) te profesor iz područja zootehnike,  Assoc. Prof. Cemil TÖLÜ. Nakon dobrodošlice, uslijedilo je predstavljanje obiju ustanova, što se može studirati, kakav je način studiranja, o stručnoj praksi, zainteresiranosti za studij poljoprivrede i mnogim drugim temama. Uspoređivale su se okolnosti u dvije institucije. Posebno se razgovaralo o međusobnoj suradnji. Osim Erasmus mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, koja je već nekoliko godina i uspostavljena, razgovaralo se o mogućnosti drugog tipa Erasmus programa, onog za istraživanja, odnosno zajedničkom radu na međunarodnim projektima.

Tijekom boravka na fakultetu omogućen je susret s profesorima, prvenstveno iz područja biljne i stočarske proizvodnje. U organizaciji vrlo ljubaznih domaćina posjećeni su laboratoriji, odjeli i pokušališta u području stručnih i znanstvenih interesa na više zavoda poljoprivrednog fakulteta te smo se upoznale s istraživanjima koja provode nastavnici ili nastavnici i studenti. U tom pravcu nastavljeni su razgovori o suradnji dviju ustanova, posebice na proširenju suradnje putem Erasmus programa za istraživanja. U sklopu posjeta i predstavljanja, dr. sc Andreata-Koren održala je prezentaciju nastavnom osoblju fakulteta o Hrvatskoj i Veleučilištu u Križevcima, s naglaskom na studijske programe i istraživački rad. Tjedan u kojem je odrađena mobilnost bio je pripremni tjedan za studentske ispite i mali broj studenata se moglo vidjeti na fakultetu. Većinom su to bili studenti koji su odrađivali istraživanja za svoje završne, diplomske ili doktorske radove.

Posjećen je Ured za međunarodnu suradnju, koji obuhvaća suradnju na cijelom Sveučilištu. Voditelj Ureda, Mr Cagri EGE objasnio je način funkcioniranja ovako velikog ureda koji treba skrbiti za veliki broj mobilnosti, dolaznih i odlaznih, studenata i profesora.

Zadnji dan mobilnosti bio je osmišljen kao cjelodnevni obilazak grada Canakkale i okolice. Izuzetno ljubazni domaćin bio je Prof. Dr. Baboo ALI, profesor Poljoprivrednog fakulteta. Razgledavanje se sastojalo od razgledavanja grada, posjeta raznim muzejima i dvorcima. Posebno su se istaknula dva dvorca, dvorac Çimenlik  u gradu Canakkale, (azijska obala Dardanela). Danas se koristi kao muzej. U perivoju i parku dvorca izloženi su topovi koje su različiti narodi kroz povijest koristili za napad na Dardanele. Prelaskom trajektom nasuprot grada Çanakkale i nasuprot dvorca Çimenlik, dođe se na zapadnu stranu Dardanela  i tu se nalazi tvrđava Kilitbahir (Kilitbahir Kalesi). Ova dva dvorca sagrađena su sredinom 15. stoljeća, kako bi kontrolirali tjesnace na njihovom najužem mjestu. Kilitbahirovo ime, što znači "morska brava", odražava ovu obrambenu svrhu. 

Nakon cjelodnevnog razgledavanja moglo se stvarno zaključiti de je Canakkale prava povijesna riznica, smješten u prekrasnom krajoliku gdje se izmjenjuje „morska“ i kontinentalna vegetacija.

Razgledavanje je završilo obilaskom fakultetskog pokušališta izvan Canakkalea, u čijoj se blizini nalaze smještajni kapaciteti sveučilišta, namijenjeni prvenstveno dolaznim profesorima, suradnicima i studentima.  

Bila je to vrlo ugodna i korisna mobilnost.

Mobilnost profesora s Veleučilišta u Križevcima zabilježena je na stranici Poljoprivrednog fakulteta, (ÇOMÜ-Ziraat Fakültesi (comu.edu.tr).

Marcela Andreata-Koren, Tatjana Jelen

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.