Prezentacija znanstvenog projekta i demonstracijska aktivnost
"Konzervacijska poljoprivreda"

 

U tijeku je treća godina provođenja projekta „Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla" (ACTIVEsoil: IP-2020-02-2647), čiji je voditelj prof. dr. sc. Danijel Jug s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. Pokus je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, provodi se u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka na dvije lokacije, u Čačincima blizu Našica i kod nas na pokusnim površinama Veleučilišta u Križevcima. Suradničke institucije na projektu su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za Biologiju Sveučilišta u Osijeku i Veleučilište u Križevcima. Pokus je postavljen u proljeće 2021.

Jedan od značajnijih ciljeva ovog istraživanja je utvrditi razinu degradacije odabranih sastavnica fizikalnog, kemijskog i biološkog kompleksa tla međusobnom usporedbom konvencionalnih i konzervacijskih sustava obrade tla. Pored sustava obrade tla, s obzirom da je na oba lokaliteta tlo kiselo, također se koriste i metoda kalcizacije kao mjera popravka tla te upotreba kondicionera u svrhu poboljšanja svojstava tla.

Ove godine na Veleučilištu u Križevcima održana su dva predstavljanja ovog projekta.

Prvo predstavljanje bilo je 1. lipnja kada je održana javna prezentacija i demonstracija ovog znanstvenog projekta. Prvo je prof. dr. sc. Danijel Jug predstavio projekt i probleme vezane uz degradaciju tla. Drugi dio događanja odvijao se na samom pokusu gdje je prof. dr. sc. Danijel Jug govorio o istraživanjima i pokazivao istraživačku površinu, a gospodin Benoit Le Rumeur održao dio terenske promocije pokusa. Naime, kao što je navedeno, dio istraživanja vezan je za upotrebu kondicionera u svrhu poboljšanja svojstava tla. Kondicioner koji se primjenjuje u ovom istraživanju je Geo2 kojeg proizvodi francuska tvrtka Olmix Grupa, čiji je voditelj razvoja prodaje Benoit Le Rumeur.

Drugo predstavljanje bilo je 6. lipnja na istom pokušalištu. Provedena je edukacijska i demonstracijska aktivnost pod nazivom „Konzervacijska poljoprivreda“. Ova demonstracijska aktivnost provedena je u sklopu Mjere 01 – Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, Program Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za 2014.-2020. Predavač i voditelj već spomenutog HRZZ projekta prof. dr. sc. Danijel Jug govorio je na temu "Konzervacijska obrada tla i postrni usjevi/čimbenici zelene arhitekture – od koncepta do praktične primjene". Predavač Slavko Kopilović, viši stručni savjetnik u Upravi za podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede, govorio je na temu „Utjecaj konzervacijske obrade na tlo“.

Iz priloženih fotografija može se vidjeti velika zainteresiranost poljoprivrednika za ovu temu.

Na oba događanja dekanica Veleučilišta u Križevcima, dr. sc. Marcela Andreata-Koren, u ime domaćina pozdravila je sudionike, a kako je na jednom od događanja bio veliki broj bivših studenata Veleučilišta, s njima je napravljena i zajednička fotografija.

Iva Rojnica, mag. ing. agr.

Izvor fotografija:

Andreas Mađerić

Danijel Jug

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.