SOFI – Smart Organic Food Initiative (Inicijativa za ekološku pametnu poljoprivredu)
Aktivnost (A.II.2): Studijsko putovanje u Njemačku (Kleve, 11. - 16. 06. 2023.)

Nositelji projekta SOFI, Veleučilište u Križevcima zajedno sa svojim partnerima Udruga za ekonomiju zajedništva iz Križevaca (HR), Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika (BiH) i Starkmacher iz Mannheima (DE) proveli su nekoliko vrlo zanimljivih dana na studijskom putovanju po Njemačkoj.

Najprije smo posjetili  Rhein-Waal University of Applied Sciences u Kleveu (DE), gdje nam je  prof. dr. sc. Florian Wichern predstavio instituciju s naglaskom na fakultet Life Sciences, u okviru kojeg se izvodi Prijediplomski studij Sustainable Agriculture.  Naš domaćin nam je predstavio strukturu studija (37 prijediplomskih i diplomskih studija) namijenjenih studentima koji dolaze iz više od 100 zemalja širom svijeta. Obišli smo mnoštvo specijaliziranih laboratorija, knjižnice, studentsku kantinu, tropski vrt i ogledna polja i vrtove na kojima studenti provode praktičnu nastavu. Prisustvovali smo i izlaganju studentskih praktičnih zadataka na teme bliske projektu SOFI.

Drugog dana boravka na Rhein-Waal University of Applied Sciences upoznali smo Christophera Henrichsa -  osnivača udruge Permakultur-Niederrhein , koji nas je kroz zanimljivo predavanje upoznao sa svijetom permakulture i načinom na koji permakultura odgovara izazovima održivosti. Poslije podne smo posjetili ekološkog proizvođača, Thomasa Brandsa, člana vodeće organizacije organskih proizvođača Bioland  i osnivača farme Brands Organic Farm, koji nas je upoznao s ekološkim načinom uzgoja povrća u staklenicima i na otvorenom polju. U večernjim satima imali smo priliku uživati u večeri koju nam je pripremio Masterchef Ehren Jury na obiteljskom imanju koje se bavi ekološkim pčelarstvom i proizvodnjom pripravaka od meda.

U srijedu, 14. 06. 2023. posjetili smo Javnu upravu regije Niederrhein, koja je ujedno i „model regije za ekološku proizvodnju“ u pokrajini Nordrhein-Westfallen,  gdje smo kroz informativnu prezentaciju upoznati s politikama i mjerama koje imaju za cilj osnaživanje ekoloških proizvođača i jačanje potrošnje ekološke hrane.  Nastavljajući našu ekološku avanturu, posjetili smo trgovinu ekoloških poljoprivrednih proizvoda "Biomarkt" u gradu Wesel. Voditelj nam je pružio detaljan uvid u način funkcioniranja i poslovanja ove trgovine, a uz njihov predani rad u podršci lokalnih proizvođača oduševio nas je i široki asortiman kvalitetnih ekoloških proizvoda, te izvrstan eko ručak. Nakon toga, posjetili smo farmu Demeter vlasnika  Josefa Koplina, praktičara biodinamičke poljoprivrede.

I četvrti dan studijskog putovanja bio je sadržajan i zanimljiv.  Najprije je održan radni sastanak na temu izrade klimatskih akcijskih planova koji će se izraditi za potrebe projekta SOFI. Tom prilikom Christian Roeser predstavio je aktivnosti i rad udruge Starkmacher, partnera na projektu SOFI.

Uslijedio je odlazak u mjesto Groesbeek u susjednu Nizozemsku gdje smo najprije odslušali predavanje o agrošumarstvu, a zatim posjetili „Food Forest Ketelbroek, gdje smo se iz prve ruke mogli uvjeriti kako izgleda kombinacija poljoprivrede i šumarstva s ciljem stvaranja održivog i plodnog ekosustava. Boravak u Nizozemskoj iskoristili smo za turistički posjet grada Nijmegena, čime smo i zaključili studijsko putovanje.

Studijsko putovanje u Njemačku i Nizozemsku dalo je snažan poticaj I motivaciju svim projektnim partnerima, kako u provedbi daljnjih aktivnosti, tako i u dijeljenju ideja i razmjeni iskustava sa svima koji rade na impementaciji održivih poljoprivrednih praksi.

                                                                                                                                              Izvješće pripremila:

Dr. sc. Sandra Kantar, prof. struč. stud.

Više o studijskom posjetu dostupno je na:

https://www.facebook.com/scubih

https://www.oekolandbau.nrw.de/oeko-modellregionen/oeko-modellregion-niederrhein/news/delegation-aus-kroatien-und-bosnien-besucht-oeko-modellregion-niederrhein

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.