SOFI – Smart Organic Food Initiative (Inicijativa za ekološku pametnu poljoprivredu)
Aktivnost (A.II.2): Studijsko putovanje u Njemačku (Kleve, 11. - 16. 06. 2023.)
Nositelji projekta SOFI, Veleučilište u Križevcima zajedno sa svojim partnerima Udruga za ekonomiju zajedništva iz Križevaca (HR), Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika (BiH) i Starkmacher iz Mannheima (DE) proveli su nekoliko vrlo zanimljivih dana na studijskom putovanju po Njemačkoj.
Najprije smo posjetili Rhein-Waal University of Applied Sciences u Kleveu (DE), gdje nam je prof. dr. sc. Florian Wichern predstavio instituciju s naglaskom na fakultet Life Sciences, u okviru kojeg se izvodi Prijediplomski studij Sustainable Agriculture. Naš domaćin nam je predstavio strukturu studija (37 prijediplomskih i diplomskih studija) namijenjenih studentima koji dolaze iz više od 100 zemalja širom svijeta. Obišli smo mnoštvo specijaliziranih laboratorija, knjižnice, studentsku kantinu, tropski vrt i ogledna polja i vrtove na kojima studenti provode praktičnu nastavu. Prisustvovali smo i izlaganju studentskih praktičnih zadataka na teme bliske projektu SOFI.
Drugog dana boravka na Rhein-Waal University of Applied Sciences upoznali smo Christophera Henrichsa - osnivača udruge Permakultur-Niederrhein , koji nas je kroz zanimljivo predavanje upoznao sa svijetom permakulture i načinom na koji permakultura odgovara izazovima održivosti. Poslije podne smo posjetili ekološkog proizvođača, Thomasa Brandsa, člana vodeće organizacije organskih proizvođača Bioland i osnivača farme Brands Organic Farm, koji nas je upoznao s ekološkim načinom uzgoja povrća u staklenicima i na otvorenom polju. U večernjim satima imali smo priliku uživati u večeri koju nam je pripremio Masterchef Ehren Jury na obiteljskom imanju koje se bavi ekološkim pčelarstvom i proizvodnjom pripravaka od meda.
U srijedu, 14. 06. 2023. posjetili smo Javnu upravu regije Niederrhein, koja je ujedno i „model regije za ekološku proizvodnju“ u pokrajini Nordrhein-Westfallen, gdje smo kroz informativnu prezentaciju upoznati s politikama i mjerama koje imaju za cilj osnaživanje ekoloških proizvođača i jačanje potrošnje ekološke hrane. Nastavljajući našu ekološku avanturu, posjetili smo trgovinu ekoloških poljoprivrednih proizvoda "Biomarkt" u gradu Wesel. Voditelj nam je pružio detaljan uvid u način funkcioniranja i poslovanja ove trgovine, a uz njihov predani rad u podršci lokalnih proizvođača oduševio nas je i široki asortiman kvalitetnih ekoloških proizvoda, te izvrstan eko ručak. Nakon toga, posjetili smo farmu Demeter vlasnika Josefa Koplina, praktičara biodinamičke poljoprivrede.
I četvrti dan studijskog putovanja bio je sadržajan i zanimljiv. Najprije je održan radni sastanak na temu izrade klimatskih akcijskih planova koji će se izraditi za potrebe projekta SOFI. Tom prilikom Christian Roeser predstavio je aktivnosti i rad udruge Starkmacher, partnera na projektu SOFI.
Uslijedio je odlazak u mjesto Groesbeek u susjednu Nizozemsku gdje smo najprije odslušali predavanje o agrošumarstvu, a zatim posjetili „Food Forest Ketelbroek, gdje smo se iz prve ruke mogli uvjeriti kako izgleda kombinacija poljoprivrede i šumarstva s ciljem stvaranja održivog i plodnog ekosustava. Boravak u Nizozemskoj iskoristili smo za turistički posjet grada Nijmegena, čime smo i zaključili studijsko putovanje.
Studijsko putovanje u Njemačku i Nizozemsku dalo je snažan poticaj I motivaciju svim projektnim partnerima, kako u provedbi daljnjih aktivnosti, tako i u dijeljenju ideja i razmjeni iskustava sa svima koji rade na impementaciji održivih poljoprivrednih praksi.
Izvješće pripremila:
Dr. sc. Sandra Kantar, prof. struč. stud.
Više o studijskom posjetu dostupno je na: