PARK PRIRODE ŽUMBERAK
„Kud prođu Turci, trava ne raste“

Grupa studenata 2. godine Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda zajedno s profesorima dr.sc. Sandrom Kantar i dr.sc. Silvijem Jerčinovićem posjetili su zelena prostranstva Parka prirode Žumberak. Terenska nastava održana je u sklopu izbornog predmeta Ruralni turizam.

Odmah po dolasku u Sošice, obišli smo Poučnu stazu Sinko Janko – Društvo, gdje smo pod stručnim vodstvom saznali dio povijesti Vojne krajine i njezin utjecaj na razvoj Žumberka, naseljavanje Uskoka, poznate Žumberčane (povjesničar Tadija Smičiklas) i slično. Saznali smo da je iz Žumberka odselio vrlo velik broj mještana  u Ameriku, ali i bliže destinacije. Zatim smo razgledali etnografsku zbirku sestara Bazilijanki. Časna sestra Ana nam je dočarala nekadašnji način života, pokazala predmete koji su se nekada koristili u kućanstvu i poljoprivredi, te kako su se Žumberčani nekada odijevali. Isprobali smo nositi košaru na glavi i tkati na tkalačkom stanu.

Zatim smo, nakon ručka, obišli moderan Posjetiteljski centar Sošice. Područje Žumberka odlikuje se velikom biološkom raznolikošću, georaznolikošću i mozaičnim krajobrazom, odnosno ispreplitanjem sela i zaseoka s oranicama, livadama i pašnjacima te sa šumama.

Pravo osvježenje za kraj bio je Slap Sopot, nakon čega smo se krivudavim putevima vratili natrag.  

Na terenskoj nastavi smo kao studenti imali priliku vidjeti kako se razvijaju oblici ruralnog turizma kroz korištenje bogate prirodne, povijesne i kulturne baštine u području koje je rijetko naseljeno.

Izvješće pripremili:

Studenti II. godine VUK  - izborni predmet Ruralni turizam

Više o Žumberačkom gorju:

https://www.pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr/

https://www.facebook.com/ppzumberaksamoborskogorj

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.