U Iaşi (Rumunjska) s Erasmusom

U sklopu Erasmus+ programa dr. sc. Sandra Kantar, dr. sc. Silvije Jerčinović i dr. sc. Kristina Svržnjak  boravili su na stručnom usavršavanju na „Ion Ionescu de la Brad“  Iaşi University of Life Sciencies (IULS) u Rumunjskoj.

Iaşi, grad u sjeveroistočnoj Rumunjskoj, udaljen je oko 1.200 kilometara od Veleučilišta u Križevcima. Broji 300.000 stanovnika i nekoliko tisuća studenata koji pohađaju desetak fakulteta. Smješten je u povijesnoj rumunjskoj regiji Moldavija, tradicionalno je jedno od vodećih središta rumunjskog društvenog, kulturnog, akademskog i umjetničkog života. Grad je bio glavni grad Kneževine Moldavije od 1564. do 1859. godine, potom Ujedinjenih Kneževina od 1859. do 1862. godine te glavni grad Rumunjske od 1916. do 1918. godine, a od 19. st. postaje važan sveučilišni grad. Počeci poljoprivrednog obrazovanja sežu u prvu polovicu 19. st., odnosno 1842. godinu kada se započinje s poljoprivrednim visokoškolskim obrazovanjem. Ovo sveučilište smatra se jednim od najstarijih u Rumunjskoj.

Suvremeno Sveučilište „Ion Ionescu de la Brad“ okuplja pet fakulteta: Poljoprivredni fakultet (ujedno i najstariji), Fakultet za hortikulturu, Prehrambeni fakultet, Fakultet animalnih znanosti te Fakultet veterinarske medicine. Nalazi se u najljepšem dijelu grada Iaşija u blizini Botaničkog vrta i Sveučilišnog poljoprivrednog dobra. Na Sveučilištu se izvode prijediplomski, diplomski i doktorski studiji na rumunjskom i engleskom jeziku (Fakultet veterinarske medicine).

Sveučilište ima vrlo razvijenu međunarodnu suradnju u okviru Erasmus programa, Leonardo da Vinci i ostalih programa međunarodne i domaće suradnje. Na Sveučilištu trenutno studira oko 7.000 studenata. Studentima je na raspolaganju studentski kampus sa studentskim domom koji može prihvatiti 2.000 studenata, knjižnica sa 100.000 bibliografskih jedinica, studentska menza, brojni sportski objekti, muzej anatomije, restorani, kafići i Centar za razvoj karijera.

Tijekom stručnog usavršavanja, ugostili su nas brojni kolege s Agronomskog fakulteta. Najprije nas je ugostio profesor Alexandru-Dragoş Robu koji nas je upoznao s radom fakulteta u posljednjih dvadesetak godina i projektnim pristupom nastavi. Također smo imali zanimljive razgovore i s profesorom ruralne sociologije Danom Bodescu koji nam je, osim uvida u predmete i rad sa studentima, prikazao suvremene demografsko-ekonomske procese u ruralnoj Rumunjskoj, a naročito na njezinom sjeveroistočnom dijelu. Također, razgovarali smo i o aktualnim negativnim  socio-demografskim procesima u ruralnim i urbanim područjima uspoređujući slučajeve Hrvatske i Rumunjske. U nastavku smo ostvarili kontakt i s profesorom Danom Donosăom, profesorom osnova ekonomije, ekonomske statistike i financija. Usporedili smo sadržaj predmeta, programa te dobili uvid u studijske programe koji se uvelike podudaraju s našim usmjerenjem Menadžment u poljoprivredi.

Nakon zanimljivih razgovora, posjetili smo mini proizvodne jedinice za proizvodnju kruha i peciva, piva, mliječnih i mesnih proizvoda koji se nalaze u sklopu Fakulteta za provedbu praktične nastave, gdje studenti uče kako preraditi sirovine u navedene prehrambene proizvode. Uz svaku proizvodnu jedinicu nalaze se i laboratoriji za ispitivanje kvalitete proizvoda.

Nadalje, imali smo priliku razgovarati i s mladim profesorom marketinga Andyom Felix Jităreanu koji nam je opisao svoj način rada na kolegiju Marketing, a koji se temelji na modelu marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za tržište putem projektnog pristupa. Studenti su uključeni u start-up projekte u okviru kojih dobivaju značajna financijska sredstva za pokretanje vlastitog posla.

Tijekom slijedećih dana boravka na Sveučilištu uslijedio je sastanak s voditeljicom i djelatnicama Odjela za marketing. Prikazale su nam marketinšku strategiju zahvaljujući kojoj se Sveučilište, a posebice Poljoprivredni fakultet, preobrazilo u modernu instituciju atraktivnu studentima iz regije i šire. Fakultet se promovira tijekom cijele godine i to putem Dana otvorenih vrata, mini-sajmova na Sveučilištu, sportskih natjecanja i postizanjem vidljivosti u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

U sklopu ovog posjeta ljubazni domaćini su nam pokazali sveučilišne vinograde gdje se na 100 ha odvija ozbiljna vinogradarska proizvodnja, odnosno proizvodnja vina. Podrumi s vinom smješteni su u podzemnim prolazima i malim labirintima. Kako je još uvijek u tijeku bila berba, domaćini su nas nakon obilaska podruma ponudili sa svježim moštom, ali i vrhunskim fakultetskim vinima. Ova se vina inače proizvode isključivo u nastavne, znanstvene i promocijske svrhe.

Zaključno, zahvaljujući Erasmus+ programu imali smo priliku otisnuti se na daleki put i upoznati se s ovom predivnom zemljom, sjeveroistočnom rumunjskom povijesnom pokrajinom Moldavijom, te izuzetno gostoljubivim i prijateljskim ljudima, kao i uživati u kulturnom i povijesnom bogatstvu. Također, negdje usput, odbacili smo sve predrasude o Rumunjskoj. Vratit ćemo se opet….

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.