Izvješće s terenske nastave 
Stručni diplomski studij Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda

U okviru nastave kolegija Održivi i ekološki pristup ovčarstvu i kozarstvu, Higijena smještaja i dobrobit farmskih životinja, Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u održivoj i ekološkoj proizvodnji te Održiva i ekološka proizvodnja i tehnologija krme 20. studenoga 2023. studenti II. godine bili su na terenskoj nastavi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Tom prilikom posjetili smo tvrtku Đolta d.o.o. koja se bavi uzgojem i otkupom ljekovitog i aromatičnog bilja iz Pitomače u mjestu Lozan.  Tvrtka Đolta djeluje u sklopu Spider grupe kao vodeće regionalne kompanije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja te proizvodnju čajeva. Tvrtka se bavi proizvodnjom kamilice u ekološkom uzgoju te otkupom i skladištenjem ljekovitog i aromatičnog bilja od kooperanata. Već pri samom dolasku mogli smo vidjet da je veći dio površina zasijan kamilicom, ali na žalost toga dana zbog jakog vjetra nismo bili u mogućnosti prisustvovati sjetvi. Gospodin Josip Ivanec, voditelj proizvodnje, upoznao nas je s poslovanjem tvrtke te prednostima i nedostacima vezanim uz proizvodnju i otkup ekološke kamilice. Također, pri obilasku tvrtke pokazao nam je skladišta i mehanizaciju kojom tvrtka raspolaže te smo mogli vidjeti i dio osušene droge sljeza, mente, šipka i melise, spremne za pakiranje i prodaju.

Sljedeće nam je odredište bilo OPG Vila u Pitomači. Primarna djelatnost gospodarstva je ekološki uzgoj ovaca Romanovske pasmine s ciljem plasmana janjetine, te ekološki uzgoj krmnog bilja. Vlasnice Lara i Lorena Botković, studentice Veleučilišta, nesebično su sa studentima podijelile korisna praktična iskustva i predstavile svoje gospodarstvo koje vode od prošle godine, a koje se već tridesetak godina uspješno bavi uzgojem ovaca.

Izvješće pripremili:
dr.sc. Damir Alagić i dr.sc. Renata Erhatić

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.