VJEŽBE STUDENATA VELEUČILIŠTA

ODREĐIVANJE HRANJIVIH TVARI KRMIVA

 

U petak, 13 listopada 2023. studenti 2. godine stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Zootehnika, proveli su uzorkovanje stočne hrane u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole. Uzorkovanje se ove godine provodilo i na prostoru Ratarne na Veleučilištu. Vježbe su provedene iz predmeta Hranidba stoke koje je vodio asistent Goran Mikec, mag. ing. agr. Prije izlaska na vježbe studenti su imali predavanja na kojima je objašnjena svrha i važnost uzorkovanja te pravilan način uzimanja uzoraka stočne hrane. Za procjenu hranjive vrijednosti krmiva potrebna nam je mala količina materijala koja predstavlja reprezentativni uzorak za cjelokupnu masu krmiva iz koje je uzet.

U postupku uzorkovanja studenti su koristili različite alate (sonde). Studenti su pomoću sondi prikupili više uzoraka različitih krmiva (kukuruzna silaža cijele stabljike, silaža/sjenaža livadnih trava) za laboratorijsku analizu. Prvi korak uzorkovanja je prikupljanje pojedinačnih uzoraka s više različitih mjesta, nakon čega se pomiješaju u jedan skupni uzorak. Nakon toga se skupni uzorak smanji (reducirajući uzorak) kako bi se dobio laboratorijski uzorak. Uzorci su uzeti prema standardu ISO 6497:2002.

Nakon uzorkovanja stočne hrane na vježbama 13. listopada, u petak 20. listopada studenti su imali  vježbe u laboratoriju VUK (C zgrada, prizemlje) na kojima su određivali hranjive tvari krmiva prema Weender/Van Soest analitici. Laboratorijske vježbe provedene su iz predmeta Hranidba stoke, a kroz sami postupak određivanja hranjivih tvari studente je provela Mirjana Mužić, univ. bacc. ing. agr.

Prva analiza je određivanje razlike između vode i suhe tvari, tj. suhe tvari krmiva. Zatim slijedi spaljivanje suhe tvari da se dobije sirovi pepeo (anorganska tvar). Dobivenu vrijednost se koristi kako bi izračunali udio organske tvari (organska tvar = suha tvar - sirovi pepeo). Sirovi protein se određivao  pomoću uređaja KJETFLEX K-360, a sirova mast eterskom ekstrakcijom, dok se količina sirove vlaknine odredila kuhanjem u otopini neutralnog deterdženta (Neutralna Deterdžent Vlakna). Studenti su također određivali i pH vrijednost na način da su uzorke travne silaže i kukuruzne silaže odvagnuli u čaše te svaki prelili destiliranom vodom i promiješali, procijedili i pomoću pH metra očitali pH vrijednost..

Nakon provedene analize krmiva studenti će računati energetske i proteinske vrijednosti analiziranih krmiva.

Izvještaj izradio: Goran Mikec, mag. ing. agr.

Video

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.