1. Dani hrvatskog stočarstva 2023.

Nastavnici VUK-a sudjelovali su na jedinstvenom godišnjem stručnom skupu uzgajivača domaćih životinja - 1. Dani hrvatskog stočarstva - koji je održan u Osijeku 7. – 9. studenoga 2023.

Cilj skupa bila je edukacija i informiranje sudionika, prvenstveno uzgajivača iz svih područja stočarske proizvodnje, kako bi se doprinijelo održivosti i razvoju stočarske proizvodnje u Hrvatskoj u ovim izazovnim vremenima. Skup je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Vrlo zanimljivo bilo je na jutarnjim panel raspravama, no, posebnu pažnju posvetili smo popodnevnim događanjima. Održano je 18. Savjetovanje uzgajivača goveda i 1. Dan uzgajivača izvornih pasmina. Raspravljalo se o specifičnim temama važnim za budućnost hrvatskog stočarstva, izazovima i teškoćama u kojima se stočarska proizvodnja odvija, te su svedeni neki zajednički zaključci i predložena moguća rješenja.

Posebno aktualna tema za VUK bilo je predavanje: Komercijalizacija izvornih pasmina i uzgojni programi gdje je u kratkom izlaganju prof.dr.sc. Zlatko Janječić spomenuo i kratko predstavio „najmlađu“ hrvatsku izvornu pasminu peradi križevačku kukmicu u čijem je priznavanju VUK imalo vrlo važnu ulogu. Naime, još od 2014. godine, kad je osnovana „Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi – kukmica“, VUK uspješno surađuje s udrugom s ciljem očuvanja i zaštite pasmine križevačka kukmasta kokoš kao i njeno uvrštavanje na popis izvornih i zaštićenih pasmina peradi Hrvatske. Udruga je u suradnji s VUK-om i Agronomskim fakultetom u Zagrebu provodila trogodišnji projekt praćenja proizvodnih pokazatelja križevačke kukmaste kokoši koji je uspješno okončan te je 2022. provedena genetska analiza pasmine za koju je Ministarstvo poljoprivrede u srpnju ove godine izdalo Rješenje o priznavanju statusa izvornosti. VUK će i u budućnosti uzgajati u našem praktikumu našu križevačku kukmicu i aktivno sudjelovati u ostvarivanju ciljeva uzgojnog programa u njenom očuvanju i komercijalizaciji.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.