Martinje na Veleučilištu u Križevcima

 

U sklopu obilježavana 163. rođendana Veleučilišta u Križevcima, ove godine je, između ostalog, po prvi puta upriličena manifestacija pod nazivom „Martinje na VUK-u„.

Na početku događanja uvodno se obratila dekanica Marcela Andreata-Koren. Podsjetila je sve prisutne kako je uz potporu Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca u vrijednom projektu, u kojem je posebno bio angažiran nastavnik Veleučilišta Dragutin Kamenjak, sačuvana autohtona sorta vinove loze Kleščec čiji se rasadnik nalazi danas na VUK-u. Dekanica je naglasila da ju posebno veseli što se na VUK-u po prvi puta obilježava Martinje te da manifestacija ima i humanitarni karakter jer posjetitelji mogu kupiti čaše s logom VUK-a, a sav novac bit će doniran Udruzi za terapijsko i rekreacijsko jahanje “Nada“ iz Vrbovca, čije su predstavnice također došle na Martinje u VUK-u. Dekanica je zahvalila svima koji su doprinijeli organizaciji Martinja, a posebno vinogradarima čije će se mlado vino sorte Kleščec moći kušati. Zahvalila je i tvrtkama KTC d.d., Atlantik grupi d.d. te Mlinček j.d.o.o te vinarima s područja KKŽ na donaciji hrane i pića za naše Martinje.

Martinju je prisustvovao i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je podsjetio na dugogodišnju suradnju Županije i VUK-a na projektu Kleščec, ali i na mnogim drugim projektima. Rekao je da će Županija nastaviti podržavati i podupirati programe vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo jer smatra da je to sektor koji ima veliki prostor za napredak.

Program Martinja započeo je s kratkom pričom o  najstarijim vinsko pajdaškim regulama – Križevačkim štatutima koju je posjetiteljima predstavio „varoški sudac“ Stjepan Palijan i njegovi „pomoćnici“ Stiv Vrhovec i Denis Maksić. Vrhunac programa bila je ceremonija krštenja mošta. „Biskup“ je bio gospodin Zoran Homen, a pomoćnici, „ministranti“, studenti Veleučilišta.

Uslijedila prigodna zakuska i kušanje mladog vina sorte Kleščec OPG-a Šafran, OPG-a Posavec, OPG-a Švagelj, OPG-a Peklić, Vina Čeredar, Vina Marenčić te OPG-a Dragutin Kamenjak.

Na proslavi Martinja sudjelovali su studenti i djelatnici VUK-a te nabrojani gosti.

Cijelu atmosferu zagrijao je tamburaši sastav Miraz uz čije taktove se pjevalo i plesalo.

Dio događanja zabilježen je i na portalu prigorski.hr [FOTO/VIDEO]

 

 

 

 

Video

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.