Radne aktivnosti u sklopu SOFI projekta (15. 1. – 18. 11. 2023.)

U okviru projekta Smart Organic Food Initiative (SOFI) koji Veleučilište u Križevcima (VUK) provodi zajedno s partnerima Udrugom za ekonomiju zajedništva (UEZ), Udrugom Starkmacher (Njemačka) te Središtem za cjeloživotno učenje (SCU) (Travnik, Bosna i Hercegovina) od 15. do 18. studenog 2023. godine realizirane su projektne aktivnosti:

Održavanje radne sjednice vezane za kreiranje Zelenog obrazovnog programa

Studijski posjet ekološkim poljoprivrednim gospodarstvima i razgovor s predstavnicima udruge Ekoplod.

Osim projektnih aktivnosti, Predsjednik Središta za cjeloživotno učenje iz Travnika - Anto Bilić i voditeljica Instituta Sveučilišta Vitez - Amra Kraksner, te predstavnik Udruge za ekonomiju zajedništva - Peter Fabjan su u četvrtak, 16. studenog turistički obišli grad u organizaciji Gordane Kapor, odnosno Destinacijske agencije iz Križevaca (DAK). Gosti su najprije posjetili Tehnološki park i razvojni centar Križevci i upoznali se s EU projektima Grada Križevaca, energetskom tranzicijom i vidjeli fotonaponske elektrane postavljene u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“. Nakon toga posjetili su tvrtku Hedona, križevačku zvjezdarnicu i kozmološki centar, Gradski muzej Križevci i popeli se na vidikovac u Hrvatskom domu. Dan je završio proslavom Martinja na Veleučilištu u Križevcima.

U petak, 17. studenog, projektne partnere ugostio je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.  Partneri su s gradonačelnikom  razgovarali o projektima i aktivnostima grada s posebnim naglaskom na one projekte koji se tiču energetske tranzicije. Nakon toga, partneri su održali radnu sjednicu na temu kreiranja Zelenog obrazovnog programa. Dr. sc. Silvije Jerčinović, dr. sc. Kristina Svržnjak, dr. sc. Sandra Kantar, Iva Rojnica, mag. ing. agr., Peter Fabjan i Jasminka Iličić (OPG Biomara) raspravljali su o radnom prijedlogu Zelenog obrazovnog programa, trajanju i načinu izvođenja programa, te nastavnom planu i cjelinama. Zeleni obrazovni program namijenjen je kao obrazovna potpora  sadašnjim i budućim ekološkim poljoprivrednicima i studentima Veleučilišta u Križevcima. Na temelju prijedloga Zelenog obrazovnog programa, partneri iz BiH će izraditi svoj program namijenjen ekološkim poljoprivrednicima koji će, nadamo se, poslužiti kao temelj zelenoj tranziciji, prelasku na održivu i ekološku poljoprivredu.

U subotu, 18. studenog, svi partneri su posjetili  OPG Usamljena golubica u Maloj Rasinjici. Vlasnik OPG-a  Branko Funtek pokazao im je i objasnio  ekološki uzgoj žitarica, proizvodnju brašna od heljde, prosa, raži i pira. Nakon toga su posjetili  SOPG Nadan Fabijanec koji se bavi ekološkim uzgojem oraha u blizini Koprivnice. Zatim je uslijedio sastanak projektnih partnera s članovima Udruge Ekoplod. Predsjednik udruge Ekoplod Siniša Fabijanec i upravitelj Poljoprivredne zadruge Kalinovac Milek Markač upoznali su prisutne sa izazovima ekološke proizvodnje u Hrvatskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. U obilasku gospodarstava i sastanku sudjelovali su studenti  Veleučilišta u Križevcima Danijel Topljak, Timon Fabijanec i Martin Topljak (bivši student).

Partneri iz Travnika izrazili su oduševljenje našim gradom, ljudima i bogatom povijesti Križevaca te pozitivnom energijom koja je usmjerena na daljnje aktivnosti na SOFI projektu sljedećim riječima: „Radujemo se što ćemo s vama dijeliti daljnje korake našeg putovanja prema pametnoj ekološkoj poljoprivredi.“

Projekt SOFI financijski podržava Europska inicijativa za klimatske promjene  (EUKI) i Savezno ministarstvo Njemačke za privredu i zaštitu klime (BMWK).

Izvješće pripremili:
Dr. sc. Sandra Kantar, prof. struč. stud.
Danijel Topljak, III. god., MuP

Više informacija o događanjima dostupno je na sljedećim poveznicama:

https://krizevci.hr/delegacija-iz-travnika-posjetila-krizevce

https://www.facebook.com/scubih

https://www.facebook.com/peter.fabjan.7

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Foto skupna

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.