Gupčeva lipa na Veleučilištu

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Koprivnica u suradnji s Hrvatskim šumama, Šumarskim fakultetom, Hrvatskim šumarskim institutom, Ogrankom Matice hrvatske u Križevcima i Veleučilištem u Križevcima, organizirali su stručno-edukativnu akciju pod nazivom: Šuma-dar i obveza.

Akcija je započela sadnjom Gupčeve lipe, dara Hrvatskih šuma. Poznata Gupčeva lipa nalazi se u Gornjoj Stubici, a puno toga o njoj se može saznati u raznim izvorima od kojih je jedan : Dom i dizajn - Priča o stablu pod čijom je krošnjom vođa Matija Gubec poveo istomišljenike u borbu za pravicu (jutarnji.hr).

Kako bi sačuvali uspomenu na baš ovu lipu, velelisnu lipu (Tilia platyphylloss) koja se naziva Gupčeva lipa, Hrvatski šumarski institut uzgaja potomke (klonove) Gupčeve lipe. Svaka od sadnica ima svoj certifikat tj. svjedodžbu. Matični broj lipe posađene na Veleučilištu je 728.

Prigodno, uz sadnju lipe, prisutnima su se obratili: mr. sc. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, ujedno i bivša djelatnica i odlična poznavateljica povijesti Veleučilišta u Križevcima, Tihomir Kolar, dipl. ing. šum., HŠD ogranak Koprivnica;  Damir Felak, dipl. ing. šum., Hrvatske šume, UŠP Koprivnica te dr. sc. Marcela Andreata-Koren, dekanica Veleučilišta u Križevcima.

Dekanica je pozdravila sve prisutne i zahvalila na ovom prekrasnom poklonu za 163. rođendan Veleučilišta. „Stvarno  je došao na pravo mjesto, u povijesni grad Križevce u kojem se nalaze ustanove s najdužom tradicijom obrazovanja u području poljoprivrede, Srednja gospodarska škola Križevci i Veleučilište u Križevcima. I ne samo to, nego je poklon stigao od šumarske struke čiji su prvi stručnjaci obrazovani upravo u Križevcima na Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu. Ovo stablo će podsjećati na naš zajednički početak koji je bio davne 1860. godine. Poklon je stigao u godini kada Učilište postalo Veleučilište pa se i tu može pronaći povezanost. Naziv lipe je je VELElisna lipa Zahvaljujemo još jednom na ovom prekrasnom, poklonu bogatom simbolikom i vjerujemo da će i ova lipa, kao i njezina majka u Stubici, dugo živjeti ispred zgrade Veleučilišta, a njezin razvoj će pratiti veliki broj generacija, đaci križevačke gimnazije, Srednje gospodarske škole i studenti Veleučilišta“ – navela je dekanica.

Nakon sadnje Gupčeve lipe, u prostoru Veleučilišta u Križevcima prof. dr. sc. Ivica Tikvić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te dr. sc. Martina Đodan iz Hrvatskog šumarskog instituta održali su dva zanimljiva predavanja „Općekorisne funkcije šuma i usluge šumskih ekosustava”  te  “Restoracija” šuma u Hrvatskoj i EU“ pred mnogobrojnom publikom sastavljenom od učenika srednjih škola i njihovih nastavnika, studenata i nastavnika Veleučilišta, šumarskih djelatnika i drugih posjetitelja ove stručno-edukativne akcije.

Izvor: Veleučilište u Križevcima i prigorski.hr ([FOTO] STRUČNO-EDUKATIVNA AKCIJA U parku Veleučilišta u Križevcima posađena Gupčeva lipa – Prigorski.hr)

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.