Terenska nastava studenata V. semestra na AGRO sajmu

Redoviti studenti V. semestra Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, bili su 01. 12. 2023. na terenskoj nastavi predviđenoj izvedbenim planom obveznog kolegija Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Studenti su s nastavnicama Dušankom Gajdić i Mateom Habuš posjetili CroAGRO međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, jedno od važnijih nacionalnih poljoprivrednih događanja u Republici Hrvatskoj. CroAGRO je poljoprivredni sajam koji se duži niz godina održava u zatvorenim, grijanim i uređenim prostorima po uzoru na najbolje europske sajmove poljoprivrede i svake godine na jednom mjestu okuplja poljoprivrednike, proizvođače i stručnjake iz cijele regije. U sklopu CroAGRO sajma održan je i Sajam hrane i zdravog življenja na temu hrane, zdravog življenja i povratka prirodnoj ravnoteži. Na sajmu su studenti mogli vidjeti najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu za preradu, konzerviranje, skladištenje i pakiranje hrane, sadne materijale,  razne vrste sjemenja, materijala za zaštitu bilja, pa sve do prehrambenih proizvoda domaćih OPG-ova i veganske hrane.

Osim izložbe proizvoda, sajam je idealno mjesto za razmjenu znanja i iskustava. Tako su studenti na sajmu imali zadatak obaviti intervju s jednim od odabranih izlagača/proizvođača domaće hrane kako bi se pobliže upoznali s njegovim cjelokupnim poslovanjem. Prikupili su od odabranog proizvođača informacije o proizvodnji, plasmanu i marketingu proizvoda te kroz razgovor s proizvođačima saznali o prednostima, a ponekad i nedostacima bavljenja određenom proizvodnjom. Izbor je bio velik: od proizvođača mesnih i mliječnih prerađevina, meda, bućinog i maslinovog ulja, razne zimnice, do inovativnih prehrambenih proizvoda poput konoplje te raznih zdravih delicija i eko proizvoda visoke kvalitete. Na taj način studenti su imali prilike iz prve ruke saznati kako posluju domaći proizvođači te degustacijom i kupnjom proizvoda ujedno i podržati  proizvodnju domaće lokalne hrane.

Dušanka Gajdić, univ.spec.oec., v.pred.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.