Predavanje: „Očuvanje, mogućnost uzgoja te utvrđivanje pomoloških, fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava ploda tradicionalnih voćnih vrsta“

 

Dana 20.12.2023. prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održala je predavanje za redovite studente prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjera Bilinogojstvo i redovite studente diplomskog studija Poljoprivreda na temu „Očuvanje, mogućnost uzgoja te utvrđivanje pomoloških, fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava ploda tradicionalnih voćnih vrsta“. Predavanje je stavilo naglasak na zapostavljenost tradicionalnih voćnih vrsta i sorti i nedovoljnu iskorištenost unatoč njihovom potencijalu i mogućnostima uporabe. Također, prof. Skendrović Babojelić opisala je hodogram aktivnosti koje su provođene u sklopu projekta pod nazivom Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta u Zagrebačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji na kojem je Veleučilište u Križevcima bilo jedan od partnera. Projekt je trajao tri godine, od 08. srpnja 2020. do 08. srpnja 2023. godine., a cilj je bio utvrđivanje prisutnosti tradicionalnih sorti voćnih vrsta na području Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te utvrđivanje genetskog profila vrsta i sorti interesantnih za daljnja istraživanja. Također, istraživana su i morfološka, fizikalno-kemijska, pomološka i senzorna svojstva plodova. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja odabrane su perspektivne voćne vrste i sorte optimalnih svojstava za različite namjene (ekološki uzgoj, prerada, konzumacija u svježem stanju te komercijalna uporaba).

Drugi dio predavanja bio je utvrđivanje pomoloških, fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava plodova tradicionalnih voćnih vrsta gdje je ukratko opisana cijela procedura i analize koje se provode. Nakon teoretskog dijela studenti su imali priliku degustirati i senzorno ocijeniti neke komercijalne i tradicionalne sorte jabuka, što je bilo jako zanimljivo i poučno.

Iva Šikač, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.