Održan Stručni skup Hrvatske mljekarske udruge

U organizaciji Hrvatske mljekarske udruge te uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije na Veleučilištu u Križevcima održan je Stručni skup Hrvatske mljekarske udruge na kojem su nagrađeni najuzorniji proizvođači mlijeka u Republici Hrvatskoj i dodijeljene godišnje nagrade Mljekarskog lista u kategorijama “Mliječna farma 2023. godine” i “Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka u 2023. godini.

Uvodno je okupljene pozdravila i riječi dobrodošlice uputila predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić i naglasila da joj je posebno drago da se skup i nagrađivanje najuzornijih proizvođača mlijeka održava baš na Veleučilištu u Križevcima te da vjeruje da će tako biti i sljedećih godina.

Zatim je dekanica Marcela Andreata-Koren zaželjela dobrodošlicu svima i kazala kako se slaže da nema boljeg mjesta za obilježavanje ovakvog događanja jer je ovdje započelo obrazovanje u poljoprivredi još 1860. godine. Također je zahvalila na tome što se i na ovaj način promovira poljoprivreda pokazujući uspješne priče, posebno danas kada se smanjuje interes za poljoprivredu i obrazovanje u poljoprivredi. Sve je manje đaka u srednjim poljoprivrednim školama i studenata na svim visokoškolskim ustanovama sa studijskim programima u polju poljoprivrede i zato svi trebaju raditi na tome da se potakne interes za bavljenje poljoprivredom i za obrazovanjem u području poljoprivrede.

Skupu se obratio i župan Darko Koren. Izrazio je zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj svečanosti. -Okupili smo se radi proizvođača mlijeka koji su temelj kuće. Ovo je jedan od značajnijih događaja u ovom sektoru u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sektor poljoprivrede ima svoju budućnost, a to se pokazalo i kroz povijest. Hrana i voda će uvijek biti u prvom planu, a obrazovanje je jedan od alata. U ovom sektoru je pao interes za obrazovanjem, ali to će se morati promijeniti – kazao je župan.

Nakon još nekoliko pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje nagrađenih.

Nagrada za mliječnu farmu 2023. godine pripala je OPG-u Emine Burek iz Mostara u Zagrebačkoj županiji, a za najperspektivnijeg mladog proizvođača u 2023. godini nagradu je primio Krunoslav Srbljinović iz Gorice, općina Rasinja, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Potom je glavni urednik Mljekarskog lista Zoran Bašić održao prezentaciju predstavivši Mljekarski list kroz povijest, a na svečanosti glazbeni obol dali su Ana i Stjepan Fortuna.

Svečanosti su nazočili koprivničko-križevački župan Darko Koren, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu stočne hrane Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković,  predstavnici mljekara, udruga uzgajivača i proizvođača mlijeka, članovi Uredničkog odbora i suradnici Mljekarskog lista, predstavnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veleučilišta u Križevcima, predstavnici Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti, predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta te brojni proizvođači mlijeka i drugi uvaženi gosti.

Izvor fotografija: prigorski.hr; Krunoslav Srbljinović iz Gorice proglašen najperspektivnijim mladim proizvođačem mlijeka u prošloj godini – Prigorski radio 96.6MHz

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.