Terenska nastava iz kolegija Upravljanje kvalitetom u poljoprivrednoj proizvodnji

 

 

Redoviti studenti V. semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda bili su 01. veljače 2024. u Varaždinu na terenskoj nastavi predviđenoj izvedbenim planom izbornog kolegija Upravljanje kvalitetom u poljoprivrednoj proizvodnji.

Studenti su s nastavnicama Dušankom Gajdić i Mateom Habuš posjetili OPG Andreja Petrović, istoimene vlasnice, te craft pivovaru Saperlot, čiji su vlasnici supružnici Marijana i Ivica Staneković. Na OPG-u kažu kako je proizvodnja zdrave hrane ekološkim uzgojem njihova misija. S pričom kreću 2011. godine, a danas uzgajaju buču, pir i druge kulture, ovisno o potrebama. Na tržište, među ostalim, stavljaju bučino ulje, bučine koštice, namaz (pesto) od koštica i razne mješavine za kruh i kolače.

 Saperlot je novija hrvatska craft pivovara koja u sklopu pogona ima i kušaonicu piva. Osim nekoliko vrsta craft piva, u destileriji se također proizvodi i Saperlot gin.

Studenti su na ovoj terenskoj nastavi od osoba s iskustvom dobili odgovore na pitanja o ekološkoj proizvodnji, zahtjevima certifikacije i sigurnosti hrane, pokretanju vlastite djelatnosti, preradi, promociji i prodaji svojih proizvoda, vještinama pregovaranja, te potencijalnim problemima i izazovima.

Osim u stručno vođenim prezentacijama, studenti su mogli uživati i u degustaciji proizvoda, poput bučinog namaza i zlevanke od heljde, u prekrasno uređenom objektu BIO Manufakture OPG Andreja Petrović te raznovrsnim okusima craft piva pivovare Saperlot. 

Foto: Andreja Petrović (OPG Andreja Petrović), Dušanka Gajdić i Matea Habuš.

Dr.sc. Matea Habuš, pred.

Dušanka Gajdić, univ.spec.oec., v.pred.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.